La "tisorada" monopolitza el ple de juny

L’alcalde fa una defensa aferrissada de l’austeritat que regna a l’ajuntament però no concreta com afectarà el pla d’austeritat de Zapatero a Mataró perquè el govern encara estudia com ha d’aplicar aquestes mesures, unes mesures que procuraran que afectin el mínim possible als projectes engegats. Davant les peticions de CiU i PP perquè el govern gestionés millor els recursos municipals, Joan Antoni Baron ha dit que fa dos anys que l’ajuntament viu en una constant contenció pressupostària, sense malgastar i estalviant tant com poden, fins al punt de semblar garrepes. El discurs de l’alcalde, però, no ha satisfet ni a nacionalistes ni a populars, que no posen en dubte que el govern hagi despilfarrat, però segueixen insistint que una millor gestió dels recursos és possible.
Finalment, Convergència i Unió i el govern han acordat convocar una trobada de la comissió d’austeritat per avaluar la situació econòmica actual i perquè l’oposició pugui fer les seves aportacions.

El debat sobre la crisi econòmica i la tisorada aprovada pel govern espanyol i català, però, no s’ha limitat només a l’afectació que tindrà a l’ajuntament. També s’ha parlat de la prohibició d’endeutament i de la congel•lació de les pensions.

En aquest sentit, s’ha aprovat només amb els vots del govern la declaració institucional de suport a l’acord de la Comissió Municipalista de Catalunya referent a l’endeutament dels ajuntaments. A la moció es defensa que la prohibició d’endeutar-se només s’apliqui a aquells consistoris que ho han fet per sobre del que permet la llei. CiU, que inicialment hi havia de donar suport, finalment s’ha abstingut i la CUP també. El PP ha votat en contra. En aquest punt, l’alcalde ha reclamat presència del municipalisme al lloc on es prenen les decisions, un millor finançament dels ajuntaments i també s’ha mostrat molt crític amb el govern del PSOE, titllant d’injust el decret sobre l’endeutament i també la precipitació amb què es va aprovar.

I encara parlant de la tisorada, el PSC i ICV-EuiA han tombat la proposta del PP de rebuig a la congel•lació de les pensions, una mesura contemplada al paquet d’austeritat aprovat pel govern Zapatero. Els socialistes han defensat el caràcter extraordinari de la mesura, assegurant que no perjudicarà els qui cobren les pensions més reduïdes. Els populars, al seu torn, han carregat contra el PSC assegurant que s’ha incomplert el pacte de Toledo del 1995 i sentenciant que cada vegada que governa el PSOE, els pensionistes en surten perjudicats.

La Pompeu Fabra, els pisos dADIGSA i el Tren Orbital

La biblioteca Pompeu Fabra obrirà en horari normal durant tot l’any excepte durant el mes d’agost, en què es mantindrà l’horari d’estiu i només s’obrirà a les tardes. Per tant, excepte el mes d’agost, la biblioteca estarà oberta al públic de dilluns a dissabte de 10 a 2, les tardes entre setmana de 16.00 a 20.30; i els dissabtes tarda de 16.00 a 19.00. Fins ara, del 15 de juliol al 15 de setembre la biblioteca municipal només obria a les tardes.

Es posa punt i final a una reivindicació històrica i les famílies que viuen als pisos de protecció oficial que ADIGSA té al Pla d’en Boet podran comprar els seus habitatges a preu públic. S’hi podran acollir els veïns que faci més de 10 anys que hi viuen i, de moment, una vintena de famílies ja han mostrat la seva voluntat dadquirir el pis. Els qui no vulguin o no puguin comprar el seu habitatge, podran seguir amb les mateixes condicions que tenen ara.

El TecnoCampus no substituirà Jordi Teixidó, fins ara cap de l’àrea universitària del parc tecnològic, perquè el càrrec que tenia fins ara ha deixat de tenir contingut. Segons ha explicat la presidenta del TCM, Alícia Romero, els directors dels centres universitaris tenen molta autonomia i Teixidó ja havia complert els seus encàrrecs, que eren haver seleccionat els nous directors de l’Escola universitària i la Politècnica, i també impulsar la nova facultat de Ciències de la Salut.

El traçat del tren orbital també va centrar part del ple municipal. En aquest punt de l’ordre del dia va prendre la paraula Pep Riera, membre d’Unió de Pagesos. Va alertar de la pèrdua d’espai agrícola que representa la construcció del tren orbital i va assenyalar que el traçat actual comportarà l’expropiació de terrenys de pagesos que ja en van perdre anys enrere amb la construcció de l’hospital o Mataró Park. Segons Riera, la continuïtat i futur de l’activitat agrària perilla. El regidor d’urbanisme, Ramon Bassas, va assegurar, en canvi, que l’agricultura té futur a Mataró. D’altra banda, Pep Riera va alertar que si no es fa un estudi exhaustiu dels aqüífers de la zona de les 5 sènies i dels pous que hi ha a tota la zona  els pous i les mines d’aigua perillen. Bassas li va respondre que sí s’estan fent estudis previs per tal de preservar les reserves d’aigua.

Fecha de publicación: 2010-06-04 16:17:08
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (3.04 MB | 13:16 minutos) Comentarios: 0

Comentarios

Si desea enviar un comentario sobre este episodio rellene el siguiente formulario ...

Nombre:


Email:


URL:


Comentario:


Por favor, teclea el código de seguridad para enviar el comentario: