Retallades als sous dels funcionaris municipals

Els ajuntaments també hauran de retallar el sou dels seus funcionaris una mitjana del 5%. Així consta al decret aprovat pel consell de ministres aquest dijous. Un decret amb les concrecions de les mesures ja avançades pel president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que suposen una retallada dels sous dels funcionaris, la congelació de pensions, leliminació del xec nadó, una retallada de la despesa farmacèutica o leliminació de la retroactivitat en prestacions per dependència.

La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, no ha detallat quin és el percentatge de reducció de sou de cada nivell de funcionaris en el cas de les comunitats i les entitats locals, ja que seran aquests qui hauran dexercir la seva competència, però ha deixat clar que sestableix que de mitjana haurà de ser del 5%. A més, el govern espanyol no ha inclòs en el decret les empreses públiques, tot i que sí els seus directors.
El govern espanyol ha exclòs del decret les empreses públiques i ha confirmat una rebaixa de sou del 15% dels membres del govern i entre un 8 i un 10% per a alts càrrecs. Unes decisions que la vicepresidenta primera del govern espanyol, María Teresa Fernández de la Vega, ha assegurat que no han estat fàcils de prendre, tot afegint que són conscients que no és tampoc una decisió fàcil dacceptar. Per això, ha dit confiar en la comprensió de tothom. De fet, la vicepresidenta ha dit que amb les mesures per a la reducció del dèficit segueixen fidels al seu projecte, ja que sestableix una progressivitat en la contribució de cada ciutadà, de manera que faci un major esforç qui més té. Es tracta dun gran esforç col•lectiu amb el qual sens dubte tornarem a la recuperació econòmica amb la resta dEuropa i farà que tots sortim endavant, ha garantit.
Les mesures comportaran una reducció del dèficit de 5,2 punts en dos anys, un total de 15.250 milions deuros, 5.250 aquest 2010 i 10.000 més el 2011. Una de les mesures afecta els sous dels funcionaris, que es reduiran una mitjana del 5% el 2010 i es congelaran el 2011. La mesura començarà a afectar a tots els empleats públics de les administracions públiques, incloses les Comunitats Autònomes i les entitats locals a partir de l1 de juny, tot i que no en la paga extraordinària daquest mes –la reducció sí afectarà la de desembre.

Les entitats municipalistes estudien recomanar una retallada dels sous dalcaldes i regidors.

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i lAssociació Catalana de Municipis (ACM) es reuneixen el pròxim 28 de maig en el marc de la Comissió Municipalista per debatre com es pot aplicar als ajuntaments la retallada del dèficit que ha demanat el president del govern espanyol, José Luis Rodriguez Zapatero. Segons fonts de les dues entitats consultades per lACN, sobre la taula hi haurà la proposta de retallar sous dalcaldes i regidors. De fet, la decisió de com sha de reduir el dèficit i, per tant, si es retallen els sous, la té exclusivament cada ajuntament, però lFMC i lACM poden fer recomanacions.

El president de lAssociació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve, ha explicat a lACN que lesforç que els demana el govern espanyol, que no té competències en làmbit municipal, per reduir el dèficit públic ja lestan assumint perquè molts alcaldes i regidors no cobren absolutament res.

El president Zapatero va demanar la setmana passada que les comunitats autònomes i els ajuntaments assumeixin una retallada de 1.200 milions deuros. Un estalvi que se sumaria als 15.000 milions deuros que preveu estalviar en els pròxims dos anys amb el seu pla dausteritat, que preveu entre daltres mesures retallar sous a funcionaris i alts càrrecs. Segons Esteve, sha de distingir clarament entre els grans ajuntaments –on hi ha més edils en dedicació exclusiva total o parcial- els mitjans i els petits.

El govern espanyol ja ha aprovat el paquet de mesures per reduir el déficit.
De la mateixa manera, el Govern català té la intenció daplicar una rebaixa del 5% del sou dels funcionaris, dun 15% per als alts càrrecs i una reducció superior pels membres del Govern. Una retallada que es concretarà el pròxim dimarts quan el Govern aprovi el pla dausteritat, després de conèixer el detall de les mesures estatals.

Fecha de publicación: 2010-05-21 14:12:53
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.68 MB | 07:19 minutos) Comentarios: 0

Comentarios

Si desea enviar un comentario sobre este episodio rellene el siguiente formulario ...

Nombre:


Email:


URL:


Comentario:


Por favor, teclea el código de seguridad para enviar el comentario: