Reaccions a les mesures de Zapatero

Montilla ha fet una defensa aferrissada de lactuació del Govern per lluitar contra la crisi, i ha apuntat que daltres arriben una mica tard, en referència a lexecutiu espanyol.
Montilla ha replicat que el Govern ha de prioritzar la despesa, i que tindrà especial atenció amb els més febles. Per cert, els més febles és la gent que no té una ocupació estable, segurament més que els que la tenen estable, i segurament encara ho són més els que no tenen feina, els que cobren pensions molt baixes i els que estan en risc dexclusió social, ha argumentat. En qualsevol cas, ha assegurat que els membres del Govern tindran una reducció de sou molt superior als funcionaris.
Per cert, que el conseller dEconomia i Finances, Antoni Castells, ha assegurat aquest dijous que la retallada dels sous dels funcionaris que preveu el Govern haurà de ser de forma justa i progressiva, de manera que tindrà una mitjana del 5%, però que el percentatge serà inferior per aquells que cobrin menys, fins i tot no tocant el seu sou. Daquesta manera, ha obert la porta a la possibilitat que els funcionaris amb el salari més baix no es vegin afectats per una mesura que el Govern aplicarà per reduir el dèficit. Castells ha defensat les mesures que el Govern ha anat implementant, tot assegurant que ha suposat una reducció del dèficit del 2009 respecte el 2008, passat de 5.200 MEUR a uns 4.500.
Les federacions de la funció pública dels sindicats CCOO i UGT han acordat convocar una vaga general de tots els funcionaris de lEstat per al 2 de juny, segons han informat fonts de CCOO. El secretari general de la UGT, Cándido Méndez, ha donat a conèixer aquest dijous al migdia la data de la convocatòria, mentre que CCOO la convocarà formalment aquest dijous a la tarda, un cop la secció confederal de la funció pública aprovi la data de la vaga general i un calendari de mobilitzacions. Un portaveu de CCOO ha explicat que els dos sindicats majoritaris preveuen iniciar les mobilitzacions el 20 de maig pròxim amb concentracions de funcionaris davant de les delegacions del govern espanyol.
Els dos màxims càrrecs dels sindicats consideren que les mesures són injustes perquè carreguen el pes de la situació econòmica i el dèficit de lEstat sobre les espatlles dels més dèbils: pensionistes, dependents i funcionaris. El secretari general de l’UGT al Maresme, Lluís Torrents, afirma que les mesures no serviran en cap cas per reactivar l’economia i acusa Zapatero d’improvisar.
En el mateix sentit s’expressa el coordinador de CCOO al Maresme-Vallès Oriental, Jaume Roig, que afegeix que les mesures aprovades pel govern de l’estat són regressives. Considera també que aquesta decisió trenca amb els acords a què havien arribat els sindicats amb el govern socialista de Zapatero.
El líder d’UGT afirma que no és de rebut rebaixar dels sous de tots els funcionaris ni tampoc congel•lar les pensions. Torrents i Roig acusen el president Zapatero d’improvisar i asseguren que hi ha motius de sobres per convocar una vaga general. Considera que Zapatero ha improvisat i que, si el govern de l’estat hagués pres mesures abans, no hauria calgut arribar a mesures tan dràstiques i mai vistes a l’estat, com la retallada dels sous.
Fem un repàs també a les opinions de les diferents formacions polítiques amb representació al consistori mataroní...
El Partit Popular assegura que aquestes mesures són una mostra que el govern de l’estat ha perdut molt de temps perquè altres països ja han aplicat mesures d’ajustament fa temps. El cap del grup municipal del PP Paulí Mojedano assegura que el govern de l’estat ja no pot amagar més el cap sota l’ala i obviar fer front a la crisi, tal i com, segons Mojedano, també fa el govern municipal.
En una línia molt similar s’ha pronunciat el cap del grup municipal d’Esquerra Republicana, Francesc Teixidó, que assegura que encara que algunes d’aquestes mesures són inevitables i fins i tot algunes d’elles raonables, el president del govern de l’estat demostra que ha estat perdent el temps. Teixidó assegura que Zapatero ja ens té acostumats a aquestes actuacions: d’entrada ignora la realitat i després ha de rectificar. Un cas molt similar és segons el líder d’Esquerra, el de l’estatut.
Per la seva banda des d’Iniciativa per Catalunya Verds es mostren totalment contraris a les mesures anunciades per Zapatero. El candidat dels ecosocialistes Esteve Martinez assegura que cal mostrar rebuig a unes mesures que van en contra de la pau social. A més assegura que mostren que Zapatero ha claudicat i que en conseqüència els ciutadans han de mostrar el seu descontent a través de mobilitzacions.
Des de la Candidatura d’Unitat Popular en canvi rebutgen frontalment les mesures anunciades per Zapatero i reclamen mobilitzacions com a resposta. El regidor de la CUP, Xavier Safontria assegura que la seva formació està completament en contra de les mesures del president del govern de l’estat perquè considera que fan pagar la mala gestió econòmica a la classe econòmica i que caldria generar llocs de treball per reactivar l’economia.
L’economista Pere Lleonart celebra el gruix de mesures anunciades per José Luis Rodríguez Zapatero perquè considera que permetran acomplir el compromís del president del govern de l’estat de reduir el dèficit fins al 3%. Alerta, però, que la retallada dels sous dels funcionaris i la congel•lació de les pensions es traduirà inevitablement en una nova davallada del consum. Lleonart també afegeix que aquestes mesures només són un primer pas, ja que no n’hi haurà prou i en els propers mesos caldrà aplicar-ne de noves.
Pel que fa al paquet concret de mesures anunciades per Zapatero, Pere Lleonart entén la rebaixa dels sous dels funcionaris (recordem que es retalla un 5% de mitjana) però lamenta la congel•lació de les pensions i qualifica la mesura de desgraciada. L’economista mataroní també apunta que la retallada hauria d’haver començat fa temps, retallant el número de ministeris.
Per la seva banda, l’advocada del col•lectiu Ronda, Anna Huertos, considera que el paquet de mesures anunciat pel govern de l’estat, (recordem que s’ha presentat a corts però que el consell de ministres l’ha d’aprovar demà) no solucionarà cap dels problemes pels que passa actualment el país sinó que provocarà l’efecte contrari. En aquest sentit, tal com ha apuntat l’economista Pere LLeonart, les mesures més desgraciades del paquet són les que afecten als pensionistes i a les persones que pateixen minusvalies.
De tota manera, Huertos alerta que la mesura de congelar el sou dels treballadors públics, no només afecta als funcionaris, sinó també a tots aquells treballadors que tenen contractes laborals relacionats amb l’administració.

Fecha de publicación: 2010-05-14 09:08:25
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (3.82 MB | 16:42 minutos) Comentarios: 0

Comentarios

Si desea enviar un comentario sobre este episodio rellene el siguiente formulario ...

Nombre:


Email:


URL:


Comentario:


Por favor, teclea el código de seguridad para enviar el comentario: