Mataró contra el canvi climàtic

L’eficiència energètica és l’obtenció de bens i serveis energètics amb menys recursos i sobretot amb menys contaminació. Es tracta també de valoritzar les energies que en un procés es perdrien. Precisament, ahir, 5 de març, celebràvem el dia mundial de l’eficiència energètica. Una data que té el seus orígens en la primera conferència internacional sobre aquesta matèria que es va celebrar a Àustria el 1998. L’eficiència energètica es planteja com una de les polítiques per frenar el canvi climàtic i aconseguir una societat sostenible, al mateix temps que es desenvolupen energies renovables.

L’ús eficient de l’energia i reduir en un 20% les emissions de gasos a l’atmosfera són alguns dels objectius que s’ha marcat la Direcció General d’ Energia Europea amb la col•laboració dels alcaldes i alcaldesses dels diferents pobles i ciutats de la Unió Europea per tal de contribuir en el canvi climàtic. Aquests són només alguns dels reptes principals del projecte que ja té data límit: l’any 2020. Un pacte que sorgeix com a resposta a l’ interès de diferents ciutats d’ Europa que treballen activament per evitar l’escalfament global de la Terra. De moment, més de cent ciutats s’han adherit ja a la iniciativa i s’han compromès ha assolir els reptes mediambientals durant aquest període.En aquest sentit, Mataró ha definit les seves pròpies línies de treball per lluitar contra el canvi climàtic, a la nova Agenda 21. L’objectiu és, com dèiem, haver reduït un 20% l’emissió de gasos d’efecte hivernacle el 2020 respecte el 2005, en els àmbits en què l’ajuntament és competent. Aquests últims anys ja s’han dut a terme accions com la instal•lació de semàfors amb la tecnologia led, la prolongació del tub verd o la potenciació de l’estalvi d’aigua, entre d’altres.

Entre les actuacions previstes pels propers anys, hi ha per exemple crear elements normatius per garantir l’eficiència energètica a la construcció, augmentar-la als equipaments municipals o desenvolupar projectes de camins escolars. Unes actuacions que es recullen en 9 línies estratègiques que repassa el cap de servei de medi ambient i sostenibilitat. Una de les principals apostes de la ciutat per l’eficiència energètica és el tub verd, una xarxa de distribució de calor que aprofita l’escalfor sobrant dinfrastructures ambientals de la ciutat per produir calor i fred. Amb aquest sistema s’evita el consum als seus usuaris de combustibles fòssils, com el carbó, petroli o gas natural. Un projecte que es va començar a desenvolupar l’any 2001, liderat per la companyia municipal Aigües de Mataró, SA.
Mataró és una ciutat pionera pel que fa a la utilització del Tub Verd. L’alcalde, Joan Antoni Baron, apunta la qualitat innovadora d’aquest sistema, com a mínim en l’àmbit català. Un dels principals avantatges del tub verd és que redueix en un 69 per cent les emissions de CO2 gràcies a un sistema que evita la utilització dels combustibles fòssils, responsables directes del canvi climàtic. L’objectiu del Tub Verd és que subministri energia de manera sostenible a aquells equipaments potents pel que fa a la despesa energètica. A dia d’avui hi ha 14 equipaments a la ciutat connectats a la xarxa del tub verd. Podem destacar, per la seva potència energètica, les dues piscines municipals, l’hospital de Mataró i tot un seguit de centres escolars. Des del govern està previst connectar també els edificis del Tecnocampus Mataró Maresme i esperen que l’escalfor d’aquesta xarxa de distribució de calor arribi fins i tot al Corte Inglés.


Si parlem de l’eficiència energètica que ens toca de més de prop,les llars catalanes malgasten un 8,35% de l’energia, l’equivalent al consum de llum durant un any. La manca de recursos per poder millorar les instal•lacions energètiques i l’absència d’informació són els principals factors d’aquesta causa. Millorar els aïllaments o incrementar l’eficiència dels electrodomèstics podria fer estalviar una quantitat de 100 euros de mitjana a l’any. A més, també es tracta una qüestió mediambiental ja que realitzant aquests canvis s’estalviaria la quantitat de C02 que desprenen 33mil automòbils en el període d’un any. Així ho ha explicat Josep Codorniu, director de solucions i serveis energètics de gas Natural, en l’acte de presentació de l’índex d’eficiència energètica a la llar 2009. Per millorar aquesta xifra no calen segons Codorniu grans modificacions, tan sols cal que es realitzin algunes modificacions molt senzilles que no requereixen una gran inversió, el que s’ha de fer principalment és canviar els hàbits energètics. Tot i que els catalans estan conscienciats sobre els problemes energètics i el canvi climàtic no hi posen solucions. La baixada de l’eficiència energètica ha estat un altre dels aspectes que ha recollit aquest estudi. L’índex d’eficiència energètica de les llars catalanes ha passat del 6,68 durant el 2008 al 6,66 durant el 2009.

Fecha de publicación: 2010-03-06 13:34:12
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.68 MB | 07:21 minutos) Comentarios: 0

Comentarios

Si desea enviar un comentario sobre este episodio rellene el siguiente formulario ...

Nombre:


Email:


URL:


Comentario:


Por favor, teclea el código de seguridad para enviar el comentario: