El TSJC obliga a lajuntament a tramitar les llicències de dos forns pel tanatori

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya  obliga lAjuntament a tramitar una llicència a Cabré Junqueras perquè pugui instal•lar dos forns crematoris. La sentència determina que l’ajuntament ha tramitar un permís ambiental que lany 2004 va sol•licitar Cabré Junqueras per poder instal•lar al tanatori aquests dos forns. Fa 7 anys el consistori mataroní va denegar el permís al•legant que la incineració és una competència "assimilable" a la de cementiri i, per tant, de competència "exclusivament municipal". La sentència del TSJC, però, recorda a lAjuntament que no hi ha "cap base legal" per defensar que les incineracions shagin de fer "a la força" en equipaments municipals. Ara des de Cabré Junqueres pretenen reobrir el projecte d’instal•lar els dos forns. Tal i com explica el director de la funerària, Josep Maria Mons, en base a la sentència esperen a que l’ajuntament els autoritzi per reprendre aquesta iniciativa.

Recordem que en base a l’argument de l’ajuntament que al•legava que la incineració és una competència "exclusivament municipal" es va decidir obrir, lany 2010, dos forns crematoris al cementiri de Les Valls. En aquest sentit, Mons assegura que els dos nous forns que s’ubicaran al tanatori facilitaran a les famílies el procés logístic, que podran fer la vetlla, la cerimònia i la incineració al mateix espai. A més afegeix que representarà una reducció de les despeses per als usuaris.

Com dèiem, després de la sentència del Tribunal superior de Justícia que obliga a l’ajuntament a tramitar la llicència, Cabré Junqueras espera una resposta per part de l’ajuntament per poder fer realitat aquest projecte. Mons explica que malgrat no saben el temps que l’administració municipal pot trigar, calculen un parell o tres de mesos i a més cal afegir-li el temps que s’haurà de dedicar a les obres de construcció.

Fecha de publicación: 2011-10-19 12:32:04
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (655.88 MB | 02:47 minutos) Comentarios: 0

Innovació, paraula clau a la inauguració oficial del curs al TCM

La innovació és un element clau per reactivar l’economia i crear ocupació. Així s’ha expressat aquest matí a Mataró Oriol Amat, catedràtic d’Economia Financera i Conseller de la Comissió Nacional del Mercat de Valors. Ho ha dit durant la lliçó magistral que ha pronunciat a l’acte d’inauguració oficial del curs acadèmic 2011-2012 de les universitats del Tecnocmpus. Amat reconeix les dificultats per les que passa l’economia, però, considera que els empresaris no es poden deixar portar pel pessimisme. De fet, apunta que només les empreses que innovin en els seus plans de negoci podran créixer i ajudar a reduir l’atur.

Aquestes i altres conclusions sorgeixen d’un estudi elaborat conjuntament per professors de les universitats Pompeu Fabra, Oberta de Catalunya i del Tecnocampus de Mataró. Un informe que posa l’accent en les limitacions amb les quals es troben els empresaris per aconseguir línies de finançament. Uns recursos que són del tot insuficients per a la innovació empresarial i que la majoria de les vegades són mitjans que els emprenedors desconeixen.

En aquest sentit, i per tal de superar entrebancs, el catedràtic d’economia creu que l’Administració hauria de crear plans per destinar-los a innovació empresarial. Amat assenyala que de la mateixa manera que en els dos anys anteriors, tant el 2009 com el 2010, es van crear el FEIL i el FEOSL per crear i activar l’ocupació, també, s’hauria de fer per fomentar l’innovació.

A més de la lliçó magistral que ha pronunciat Oriol Amat, també han fet parlaments Josep Fargas, secretari general de la UPF i Ana Maria Sastre, vicerectora de Política Acadèmica de la UPC. L’acte també ha servit per fer balanç del primer curs acadèmic que s’ha cursat íntegrament al parc Tecnocampus.

Fecha de publicación: 2011-10-18 11:38:36
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (970.17 MB | 04:08 minutos) Comentarios: 0

LOSAI atén més de 13.000 persones en el que portem d’any

L’Oficina Social d’Atenció Integral (OSAI) atén més de 13.000 persones en el que portem d’any. Una situació agreujada per la crisi i que no té una sortida fàcil a curt termini. Avui es commemora el dia internacional per l’eradicació de la pobresa i per això en parlem amb el regidor de Benestar Social, Pere Galbany.

Fecha de publicación: 2011-10-17 07:25:20
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.01 MB | 04:25 minutos) Comentarios: 0

La falta d’aigua condemna la campanya de bolets al fracàs

S’han acomplert els mals auguris i la campanya de bolets d’aquesta tardor és MOLT pitjor que la de l’any passat. De fet, tot sembla indicar que aquesta tardor serà recordada com la dels cistells buits. Encara que s’esperava que fos superior a la mitjana dels últims setze anys, l’estiu caduc que ens acompanya amb la falta de pluges i les altes temperatures del mes de setembre, i  que seguim arrossegant, han condemnat aquest temporada. Així ho han assegurat els responsables de diverses fruiteries consultades per aquests serveis informatius. En aquest sentit la manca de pluges a lagost –més enllà dels primers i darreres dies- ha suposat una aturada després duna autèntica pretemporada boletaire. Les precipitacions del mes de juliol va permetre trobar amb facilitat rovellons, ceps i rossinyols entre altres. Ara, levolució de temps els propers dies marcarà la temporada.

Per la seva banda, el meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, Quim Serra, tot i reconèixer que estem davant d’una situació atípica ha alertat que en els últims anys la tendència és que l’estiu s’allarga per darrera, fins el mes de setembre, i l’hivern, al seu torn, ocupa bona part de la primavera.

Mentre la qüestió madura, i els boletaires miren el cel amb els cistells a punt per sortir al bosc, haurem d’esperar fins que la situació meteorològica no s’adeqüi a l’època de l’any. Tot i que, de moment, poca cosa.

Fecha de publicación: 2011-10-16 06:44:33
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (823.78 MB | 03:30 minutos) Comentarios: 0

Entrevista al meteoròleg Quim Serra

Temperatures de ple estiu, l’anticicló situat sobre les costes del Mediterrani i amb tota la intenció de quedar-se com a mínim fins la setmana vinent. És la situació meteorològica amb la que ens trobem en plena tardor. Una circumstància que es dóna després d’un estiu completament anòmal. Segons Quim Serra, meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, el factor bàsic de la bonança dels darrers dies és el canvi climàtic. Ho ha explicat a Cristina Salad.

Fecha de publicación: 2011-10-11 07:18:13
Calidad del audio: khz, bitrate:
Descargar podcast (0 MB | minutos) Comentarios: 0

Entrevista Miquel Guardiola

La decisió de presentar concurs de creditors i iniciar el procés per tancar el GIMM ha estat una decisió duríssima. Són les paraules del president de l’Associació GIMM, Miquel Guardiola, davant de la desaparició de l’entitat que presideix. El GIMM, el Grup d’Invàlids de Mataró i el Maresme ha presentat concurs de creditors i està en procés de liquidació. Ni l’associació ni la fundació han pogut superar els greus problemes econòmics pels quals passava l’entitat.

 

Recupera lentrevista a Miquel Guardiola, president de lAssociació GIMM

Fecha de publicación: 2011-10-05 08:56:33
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (3.65 MB | 15:55 minutos) Comentarios: 0

El govern lamenta la desaparició del GIMM però considera lentitat ha fet tard

El govern municipal lamenta la situació que ha portat al tancament del GIMM. De tota manera , el regidor de Benestar Social i Salut, Pere Galbany considera, que la reacció de l’entitat davant dels problemes econòmics que arrossegava des de fa temps ha arribat massa tard i el deute acumulat era del tot inassumible.

En aquest sentit, Galbany assenyala que l’entitat està sobredimensionada i que els ingressos que té tant l’associació com la fundació no són suficients per gestionar els projectes que dur a terme. A més, el titular de Benestar i Salut és contundent a l’afirmar que l’ajuntament no pot abocar diners indistintament perquè la situació econòmica és complicada i el GIMM és una entitat privada.

Des del seu naixement com a entitat sense ànim de lucre, el GIMM ha tingut la voluntat de donar a conèixer i atendre les necessitats de les persones amb discapacitat física i la seva integració a la societat. Amb aquest objectiu, es va promoure la vida associativa mitjançant trobades i activitats de lleure. Ara, tant des de la regidoria de Benestar i Salut com des de la conselleria de Benestar i Família, que presideix Josep Lluís Cleries, treballen per trobar la millor solució per les persones que amb la desaparició del GIMM queden desateses. Una de les possibilitats passa per donar-los cobertura dins d’altres entitats del mateix àmbit.

Recordem que estava previst comptés amb un nou centre de dia des de principis d’aquest 2011. Un equipament situat als baixos dels 12 pisos de protecció oficial per a persones amb mobilitat reduïda del carrer Núñez de Balboa, al Pla d’en Boet. L’ajuntament planteja que siguin altres entitats les que ocupin aquest espai.

Fecha de publicación: 2011-10-04 13:20:09
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.13 MB | 04:57 minutos) Comentarios: 0

50.000 vehicles circulen diàriament per la c-60, connexió entre el Maresme i el Vallès

50.000 vehicles circulen diàriament per la c-60, la via que connecta el Maresme i el Vallès. Així ho va constatar lalcalde de Granollers i president de lAgrupació de Municipis amb Transport Urbà (l’AMTU), Josep Mayoral, durant la presentació duna enquesta sobre la mobilitat interurbana. Mayoral explica que dues comarques que fins al 1995, quan es va construir aquesta via, tenien una connexió complicada, a dia d’avui hi ha aquest gran flux d’interrelació. Una unió que genera una complementarietat tant a nivell residencial com d’activitat.

Una enquesta, la que ha realitzat lAgrupació de Municipis amb Transport Urbà  que es fixa en els desplaçaments interurbans, que es fan d’un municipi a l’altre...
Al conjunt del Maresme es registren un total de 320.853 desplaçaments en els dies feiners. D’aquests, 206.652 van cap a un altre municipi de la pròpia comarca, 16.100 a la Selva i 14.530 cap a algun municipi del Vallès Oriental. De la resta de comarques catalanes, la Selva i el Vallès Oriental, per aquest ordre, són les que en dies feiners es desplacen amb més freqüència fins al Maresme.

Si ens fixem en els motius de desplaçament, la motivació laboral encapçala amb un 52 per cent el rànquing.
Més de la meitat del total de desplaçaments es fan per arribar als llocs de feina. A molta distància, amb només un percentatge del 9.4 segueix el desplaçament per estudis i després les gestions personals. En canvi, l’oci, les compres puntuals o les sortides a restaurants, bars o locals, representen un percentatge força baix en el conjunt, ja que no superen el 7 per cent en cap cas.

El mitjà utilitzat és un altre dels elements a tenir en compte...

Amb un 69 per cent el cotxe és el vehicle més utilitzar per realitzar desplaçaments interurbans. La resta de mitjans de transport el segueixen a molta distància. En segon lloc i amb només un 13 per cent els ciutadans fan ús del tren, ja sigui la RENFE o Ferrocarrils. Seguidament, utilitzen el cotxe com a acompanyants o l’autobús interurbà. Per tant en gairebé un 77 per cent dels casos els residents en l’àmbit de l’AMTU fan servir el cotxe, ja sigui com a conductors o com a acompanyants. Com dèiem, la major part dels ciutadans es desplacen d’un municipi a l’altre en cotxe, més d’un 65 per cent declaren que no fan ús del transport públic per la manca o deficiència del seu servei, ja sigui pels horaris, mala combinació o la freqüència de pas.

Precisament la línia de tren orbital pretén minimitzar l’ús del cotxe

Recordem que aquesta línia que està prevista per construir el 2016 ha de connectar sis comarques de la primera corona de la regió metropolitana (Garraf, Alt Penedès, Baix Llobregat, Vallès Oriental y el Maresme), sense passar per Barcelona. Renfe preveu que aquesta nova infraestructura doni servei a 96.000 viatgers al dia el 2026, el 30 per cent dels quals provindrien del vehicle privat. Segons l’enquesta de lAgrupació de Municipis amb Transport Urbà un 40 per cent dels residents (que es tradueix en més de 897mil persones)en aquesta àrea es mostren favorables a l’ús habitual d’aquesta futura línia. Només a la comarca del Maresme, un 39 per cent dels ciutadans que fan desplaçaments interurbans es mostren predisposats a fer servir aquesta línia amb tota seguretat o amb tota probabilitat. De tota manera un 35 per cent descarta aquesta opció amb tota seguretat.

Fecha de publicación: 2011-09-14 13:06:29
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.02 MB | 04:26 minutos) Comentarios: 0

Tornada a lescola

La interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en contra de la immersió lingüística ha posat el país en peu de guerra. Els pares, als que hem preguntat des dels Informatius de Mataró Ràdio, reclamen que l’escolarització dels seus fills es faci en català. De fet, en la majoria dels casos neguen un perjudici cap al castellà perquè a l’escola ja hi ha una assignatura que ensenya els nens aquesta llengua. Escoltem alguns d’aquests pares Estel Casals, Patrícia Martos, Anna Noè i Marcel Tarrés.

De tota manera, no tots els pares estan d’acord i n’hi ha que consideren que les dues llengües, tant el català com el castellà, han de ser vehiculars a l’ensenyament. És el cas de la Mar Castillo.

Els canvis d’horaris amb la supressió de la sisena hora és l’altre tema que ha marcat l’inici d’aquest nou curs escolar. Els pares mostren la seva preocupació per aquests canvis d’horaris que afecten tant als nens com als pares. Afirmen que si ja és difícil conciliar la vida familiar i laboral, aquests canvis no ajuden a organitzar el trencaclosques que habitualment han de fer per atendre els nens i complir a les seves feines.

La desaparició de la sisena hora als centres escolars va acompanyada d’altres canvis, com la modificació de l’horari escolar. Al matí van a classe de 9 a 2/4 d’1 i a la tarda de 3 a 2/4 de 5. Motiu que trastoca encara més la planificació de les famílies.

De tota manera i malgrat els canvis que poden fer divergir les opinions dels pares, en el que tots estan d’acord és que després de 2 mesos de vacances ja era hora de tornar a la normalitat i restablir la rutina familiar.

Aquestes són les impressions que hem recollit a la porta de l’escola Angeleta Ferrer...

El curs escolar comença amb total normalitat a la ciutat. Prop de 18.000 nens i nenes han tornat avui a les aules de les escoles i instituts de la ciutat. 12.500 d’aquests alumnes són estudiants d’infantil i primària i, 5.200, estudiants de secundària. Si fem el repartiment per centres, 9.100 alumnes estudien en centres públics i 8.700 en centres concertats. Una de les novetats més destacades és la supressió de la sisena hora a les escoles públiques, que només es manté en alguns centres. A Mataró, la mantenen Germanes Bertomeu, Rocafonda, Tomàs Vinyes i Torre Llauder. Pilar Navarro és la directora de l’Institut Municipal d’Educació.

A Catalunya, aquest curs es bat el récord de nous alumnes. Mataró no n’ha estat una excepció. El repunt de la natalitat ha obligat a ofertar 66 noves línies de P3, set més que l’any passat. Aquesta tendència, doncs, obliga a planificar quines necessitats educatives tindrà la ciutat en els propers anys per donar resposta a aquest augment del número d’alumnes, tal i com constata l’alcalde, Joan Mora.

D’altra banda, els pares de primer de l’escola del Camí del Mig, estan molestos perquè el departament d’Ensenyament ha obligat a obrir una tercera línia en aquest curs i, segons els pares, això suposa una retallada en els recursos de l’escola. Des del consistori, la directora de l’IME ha explicat que l’obertura d’aquesta línia respon a una decisió de la Generalitat. Tot i això, ha afegit, el consistori estarà alerta.

Avui també han començat els instituts. La principal novetat és el nou grau que s’ofereix a l’Institut Miquel Biada per aprendre a mantenir vaixells i serveis portuaris, i que respon a l’aposta de l’ajuntament per potenciar el front marítim.

Pel que fa a les escoles bressol, en canvi, per primera vegada en molts anys han quedat places lliures que permetran reduir la llista d’espera, que actualment té 248 alumnes.


I l’únic equipament educatiu que s’estrenarà a Mataró aquest curs...

Són les noves instal•lacions de l’Escola d’Educació Especial Arboç. Aquest cap de setmana, més de 190 voluntaris de l’escola i també de la companyia nord americana Omnicom Group  han acabat d’enllestir els últims detalls perquè tot estigués a punt per l’inici de curs. Es tracta d’un edifici adaptat pels nens  amb reduccions importants de la mobilitat.  Està situat a la zona de Vallveric, on els alumnes, segons destaca la sotsdirectora de l’Arboç, podran gaudir d’una millor qualitat de vida que no pas a l’antic edifici de la plaça dels Bous. Nuri Vilà, sotsdirectora de l’Arboç.
 
El nou edifici està situat a la zona de Vallveric i ha estat construït per l’Ajuntament de Mataró amb el finançament de la Generalitat de Catalunya.

Fecha de publicación: 2011-09-12 08:59:30
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.73 MB | 11:55 minutos) Comentarios: 0

depressió postvacacional

La depressió postvacacional no existeix com a malaltia diagnosticada. Així ho assegura el cap mèdic de salut mental i addiccions del Consorci Sanitari del Maresme, el doctor Josep Cañete. Aquest especialista reconeix, però, sovint genera ansietat i tristesa. Per superar aquests símptomes recomana evitar el canvi brusc d’horaris i un retorn gradual a la feina sepre que sigui possible. En qualsevol cas, però, assegura que aquests símptomes acostumen a durar només una setmana.

Fecha de publicación: 2011-09-06 02:52:46
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.13 MB | 04:56 minutos) Comentarios: 0

Els cursos per a aturats endarrerits per la lentitud burocràtica de la Generalitat

El canvi de govern a la Generalitat impedeix als centres de formació com CETEMMSA programar cursos per a aturats. Si habitualment els terminis de concessió de cursos ocupacionals s’obrien el mes de gener, en aquest cas i a causa de l’endarreriment per part del govern català, aquest termini ha començat al mes de juliol. Per tant els centres de formació encara no saben quines característiques tindran aquests cursos per persones sense feina que s’han de començar a oferir a l’octubre.

Fecha de publicación: 2011-08-23 08:53:05
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.48 MB | 06:27 minutos) Comentarios: 0

Reportatge videojocs i cinema estiu

Videojocs i pel•lícules no passen durant l’estiu pel seu millor moment. La necessitat de vendre sobretot a la campanya de nadal endarreix qualsevol arribada de categoria. Ho explica la Maria Bellostas.

Fecha de publicación: 2011-08-16 10:42:54
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.76 MB | 07:42 minutos) Comentarios: 0

Reportatge comportament a les platges

Som capaços de distingir què ens indica el color de cada bandera a la platja? Els banyistes mataronins mostren un coneixement dispers a l’hora de diferenciar el significat de cada una de les banderes que onegen a les seves platges cada matí. Tot i que sembla que el sentiment general és de satisfacció amb la labor de vigilància de platges, el cert és que els banyistes creuen que continua existint una part dels usuaris que no respecten el reglament establert. En Sergi Capdevila ho ha anat a comprovar a la platja.

Fecha de publicación: 2011-08-14 06:49:18
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (976.5 MB | 04:09 minutos) Comentarios: 0

report consum a la platja

A les visibles diferències que trobem entre aquest estiu i els anteriors se suma la davallada del consum a causa de la crisi. Són molts els usuaris de la platja que han reprès el costum d’emportar-se de casa refrescos i menjar. Ha anat a comprovar-ho a la platja Sergi Capdevila.

Fecha de publicación: 2011-08-13 07:42:20
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (767.39 MB | 03:16 minutos) Comentarios: 0

Entrevista Jan Peña, Servei Català del Trànsit

Els trajectes curts i les obres marcaran la sortida de vehicles aquest cap de setmana llarg. Tres dies que estaran marcats per les altes temperatures i els desplaçaments curts, especialment, en carreteres convencionals. Al Maresme i a Mataró, els problemes es poden trobar als accessos a les platges i al Centre Comercial Mataró Park. Hem parlat amb Jan Peña, responsable de la Gestió del Trànsit del Servei Català de Trànsit.

Fecha de publicación: 2011-08-12 10:00:56
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.36 MB | 05:55 minutos) Comentarios: 0

reportatge gustos literaris

Un lloc ben fresc a l’ombra i un bon llibre per devorar. L’edició butxaca triomfa aquest estiu a les llibreries de Mataró. Els lectors mataronins reconeixen engrescar-se més en les històries dels llibres en èpoques estivals. Les llargues hores de viatge, les estones de relax aprofitant les vacances i la necessitat de desconnexió després de tot un any d’estrès són alguns dels motius pels quals la gent decideix evadir-se de la seva realitat i entrar en una esfera completament diferent. Els lectors coincideixen a l’hora d’escollir l’estiu per aprofundir en el món de la lectura.Un reportatge de Sergi Capdevila.

 

Fecha de publicación: 2011-08-09 11:19:44
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1014.75 MB | 04:19 minutos) Comentarios: 0

Entrevista a Albert Vallbé

Tres rotondes de Mataró, la Porta Laietana, a l’accés sud de la ciutat, la Plaça de França, que connecta lautopista C32 amb la capital del Maresme i una tercera de caràcter urbà que es troba entre la Riera de Cirera i la Riera de la Figuera Major, analitzades per la Fundació RACC per millorar la seva mobilitat. Segons aquest informe elaborat l’excés de senyalització que hi ha pot portar a confusió als conductors. Així mateix, també assenyala defectes en la seva il•luminació, ja que segons afirma l’estudi, falten bandes reflectants que puguin servir de guia als automobilistes sobre el sentit giratori de la circulació. Recupera lentrevista amb Albert Vallbé, és tècnic de la Fundació RACC que ha elaborat lestudi.

Fecha de publicación: 2011-08-08 09:32:02
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.59 MB | 06:57 minutos) Comentarios: 0

Entrevista Santi de Arco, mitja temporada de platges

Es compleix mitja temporada del servei de platges que gestiona la Creu Roja del Mar de Mataró. Amb un mes de juliol passat per aigua i amb les temperatures més baixes dels darrers 30 estius, els serveis d’atenció dels socorristes de la Creu Roja han estat més tranquils que altres estius. Tot i que el balanç sigui de moment positiu ja que no s’han hagut de fer gaires assistències mediques, el coordinador de la Creu Roja de Mataró, Santi de Arco, explica que aquest any existeix un altre perill per la nostra salut, i és que la radiació ultraviolada serà molt elevada durant aquesta temporada d’estiu. Recupera lentrevista al coordinador de la Creu Roja de Mataró, Santi de Arco.

Fecha de publicación: 2011-08-08 09:22:12
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (767.11 MB | 03:16 minutos) Comentarios: 0

Reportatge baixes vendes aire condicionat

Les fresques temperatures d’aquest mes de juliol no només han afectat aquells que volien gaudir del assolellat i calorós estiu al que estem tan acostumats, sinó que també han influït directament en la venta dels aires condicionats. Si bé els establiments que venen aires condicionats acostumen a fer més del  80% de les seves ventes durant els mesos d’estiu, aquest any no ha estat així. El fet que els dies no hagin estat extremadament calorosos ha fet enrere molts compradors. Un reportatge de Maria Bellostas.

Fecha de publicación: 2011-08-08 09:17:40
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (862.73 MB | 03:40 minutos) Comentarios: 0

Destinacions vacances mataronins

Les destinacions europees, reines de les vacances. Els creuers pel Mediterrani i les Canàries són freqüents entre els ciutadans de Mataró que poden marxar de vacances. Alba García ho recull en aquest reportatge.

Fecha de publicación: 2011-08-08 09:13:15
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.05 MB | 04:36 minutos) Comentarios: 0

Entrevista perills del sol

Clara Sánchez entrevista a Anna Roces, infermera del Centre dAtenció Primària de Cirera Molins sobre els perills de no prendre precaucions a lhora de posar-nos al sol.

Fecha de publicación: 2011-08-03 09:22:53
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.86 MB | 08:06 minutos) Comentarios: 0

Espetec final

Les Santes ja han posat el punt i final. Ahir divendres va ser l’últim dia de festa major després d’una setmana de gresca. Ara és moment de descansar i recordar bons moments.

Fecha de publicación: 2011-07-30 07:33:08
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1006.17 MB | 04:17 minutos) Comentarios: 0

Dia 24 nit dhavaneres

Fecha de publicación: 2011-07-26 08:22:19
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.49 MB | 10:53 minutos) Comentarios: 0

La Nit Boja

Fecha de publicación: 2011-07-26 08:17:25
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.71 MB | 07:27 minutos) Comentarios: 0

Els Mossos recomanen precaució per evitar robatoris durant les vacances

Sentit comú i intentar ser el més discrets possible. Aquests són dos dels principals consells dels Mossos d’Esquadra per evitar, en la mesura del possible, els robatoris. En dates d’estiu, quan deixem les cases lliures és important ser prudents. D’una banda protegir bé els objectes i també fer veure que seguim sent a casa, ja sigui recollint la correspondència o pujant i baixant persianes periòdicament. Pol Cumalat és responsable de l’oficina de relacions amb la comunitat a la comissaria dels mossos de Mataró.

Un dels màxims perills dels darrers temps són Internet i les xarxes socials. Tal i com indica el propi no d’aquestes eines són una via per connectar molta gent. Per tant, segons Cumalat quan fem una publicació sobre les nostres vacances ho estem donant a conèixer a uns quants però al mateix temps es pot estendre. La ressonància pot assolir estadis molt més amplis dels que ens imaginem.

D’altra banda, per intentar evitar robatoris a interior dels vehicles o a  la platja, Cumalat recomana no cridar l’atenció dels possibles lladres. Des dels Mossos d’Esquadra asseguren que el millor és no deixar a la vista objectes de valor com bosses o fundes per a portàtils perquè representen una provocació i una inicitació al robatori.

En cas que finalment es cometi el robatori cal denunciar-ho als Mossos d’Esquadra perquè en cas que es produeixi la detenció es pugui retornar els objectes sostrets al seu propietari.

Fecha de publicación: 2011-07-21 11:39:42
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.56 MB | 06:48 minutos) Comentarios: 0

Reporr Guerra Civil

Fecha de publicación: 2011-07-18 09:07:34
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.4 MB | 06:06 minutos) Comentarios: 0

El mataroní Marc Rovira obté la segona millor nota de Catalunya a la selectivitat

La constància i l’esforç continu són dos dels elements que han fet que el jove mataroní Marc Rovira hagi obtingut la segona millor nota de Catalunya per accedir a la universitat, un 13,2 sobre 14.  El treball diari i la voluntat d’aspirar sempre a la millor nota també l’han ajudat a aconseguir uns resultats excel•lents.

Fecha de publicación: 2011-07-08 11:51:02
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (751.78 MB | 03:12 minutos) Comentarios: 0

Cues Poli Nacional

Fecha de publicación: 2011-07-06 07:51:39
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.49 MB | 06:30 minutos) Comentarios: 0

Els botiguers reclamen que les rebaixes siguin a lagost

Fecha de publicación: 2011-07-01 08:20:20
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (945.14 MB | 04:01 minutos) Comentarios: 0

Entrevista Josep Filbà per linici de les rebaixes

Fecha de publicación: 2011-07-01 08:12:40
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.23 MB | 05:22 minutos) Comentarios: 0

La tranquil·litat protagonitza la revetlla a Mataró

La tranquil•litat ha estat la principal protagonista de la revetlla de Sant Joan. Segons informen els Bombers de la Generalitat, s’han fet un total de 32 sortides a Mataró. Cap d’elles per focs d’importància. Fent un petit repàs al més rellevant, des de les 8 del vespre d’ahir dia 23 s’ha apagat foc a una matolls prop del poliesportiu de Cirera i a l’Avinguda del Maresme. Focs d’entre 3 i 5 metres quadrats. S’han sufocat els focs de 4 contenidors i finalment s’ha hagut d’apagar una foguera no autoritzada al carrer Nicolau Guanyabens, al Camí de la Serra.

Mor ofegat un jove a la platja entre Premià de Mar i el Masnou. El noi d’entre  25 i 30 anys, ha aparegut mort flotant sobre laigua aquest divendres al matí. Segons informa l’agència catalana de notícies tot i que les primeres informacions apuntaven que havien trobat a la víctima a la platja de Premià de Mar, tant els Mossos dEsquadra com el Servei d’Emergències Mèdiques han indicat que el cadàver ha estat trobat a la platja del Masnou, en una zona de platja limítrofa amb el terme municipal de Premià de Mar. El Sistema dEmergències Mèdiques (SEM) ha rebut lavís dels fets poc després dun quart de deu del matí. El jove, dentre 25 i 30 anys, ha aparegut mort flotant sobre laigua uns 50 metres mar endins. El jove no presentava signes de violència i no sha pogut identificar perquè anava indocumentat.

Pel que fa a nivell de trànsit...
Surten 258.000 vehicles de Barcelona el primer dia doperació sortida amb importants complicacions a lAP-7.  Aquest djous de revetlla de Sant Joan sha tancat a nivell de trànsit amb un mort i dos ferits greus a les carreteres. Les carreteres ja estan més calmades després de viure un primer dia doperació sortida de festes de Sant Joan força intensa, amb retencions quilomètriques a lAP-7, que ha estat la via més conflictiva i la que ha acumulat més cues, com també les vies de sortida de la ciutat de Barcelona i les properes a la Costa Brava. Segons el Servei Català de Trànsit (SCT), des de les tres de la tarda fins tres quarts de deu de la nit han sortit de làrea metropolitana la meitat dels vehicles previstos, un total de 258.570 vehicles, xifra que representa un 51,71% de cotxes respecte els 500.000 que sestimaven. Un primer dia que sha tancat amb un mort i dos ferits greus a les carreteres.

Fecha de publicación: 2011-06-24 07:41:11
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.98 MB | 08:39 minutos) Comentarios: 0

Comença la selectivitat

Més de 230 alumnes d’instituts tant de Mataró com d’altres municipis del Maresme hancomençat avui els exàmens de selectivitat. És la primera vegada que tots els exàmens es fan al TecnoCampus, amb excepció dalguns alumnes que la fan al Miquel Biada. Fins ara les proves de selectivitat es feien a l’Escola Universitària del Maresme, a la Politècnica i al Miquel Biada. La prova que ha obert el foc a les proves d’accés a la universitat ha estat una assignatura comuna, la llengua castellana. Els alumnes tenien dues opcions, un text més específic i de caire científic “Lespanyol en la ciència i la tecnologia” de Daniel Martín Mayorga i un fragment del llibre “Nada” de Carmen Laforet. Ha estat aquesta opció la que ha tingut més èxit entre els alumnes que s’examinen. Una prova que els estudiants han considerat més assequible per tots i que portaven treballada perquè el llibre era una de les lectures obligatòries del curs.

Fecha de publicación: 2011-06-15 08:40:56
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.63 MB | 07:07 minutos) Comentarios: 0

La Creu Roja seguiria a Mataró el protocol de Múrcia, en cas demergència

En el cas que es produís un terratrèmol a la ciutat com el d’ahir al municipi Llorca, es seguiria el mateix pla d’actuació. Tot i que no sigui una zona d’alt risc, l’actuació després d’un possible seísme seguiria els mateixos passos que a qualsevol indret del territori espanyol. Així ho afirmat el responsable de socors i emergències de Creu Roja a Mataró i al Barcelonès Nord, Xavier Pallars, en una entrevista a l’Informatiu Migdia.

Fecha de publicación: 2011-05-12 10:49:32
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (829.13 MB | 03:32 minutos) Comentarios: 0

Mataró estaria preparada per un terratrèmol

Mataró, preparada per si es produís una catàstrofe natural com la de Múrcia.  El regidor responsable de Protecció Civil, Francesc Melero, explica que s’activaria un Pla d’Actuació Municipal.

Fecha de publicación: 2011-05-12 09:53:47
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.19 MB | 05:10 minutos) Comentarios: 0

Les previsions de pluja no frenen la processó general de Divendres Sant

Tot i que aquest matí s’han registrat les primeres precipitacions de la setmana a la capital del Maresme, i que de cara a aquesta tarda les previsions indiquen que la pluja tornarà a fer acte de presencia, la Comissió de Setmana Santa ha decidit no suspendre la processó general. N’hem parlat amb un dels organitzadors, Jordi Merino.

Fecha de publicación: 2011-04-22 07:51:36
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (684.28 MB | 02:55 minutos) Comentarios: 0

Els ADF del Maresme denuncien alt risc dincendis per la nevada de fa un any

Els Agents de Defensa Forestal denuncien que, un any després de la gran nevada, un 70% de la superfície total afectada al Maresme -més de 14.000 hectàrees de bosc-, segueix malmesa. Els ADF expliquen que les subvencions no van arribar a la gran majoria de boscos particulars i alerten que el mal estat d’aquestes 14.000 hectàrees de bosc representa un alt risc d’incendi forestal.

Els danys provocats pel temporal del 8 de març de 2010 es van xifrar en més de 33 milions d’euros. Les subvencions que la Generalitat va destinar a 7 pobles del nord de la comarca, els més afectats, van permetre restaurar els danys de les franges de protecció perimetral i a les rieres, i eliminar la fusta que les ADF havien deixat en obrir camins i pistes estratègiques. Uns perjudicis que han afectat en bona part el sector nord oest de Mataró, una part d’Argentona però sobretot els municipis des d’Arenys de Munts, fins a Tordera i Palafolls.

Els ADF alerten que, al risc que comportarà el mal estat en què es troben molts boscos particulars, també es preveu una reducció pressupostària en l’àmbit de prevenció i lluita contra els incendis forestals. Oriol Bassa, coordinador de federacions d’ADF’s del Maresme, explica que s’estima que el departament d’interior reduirà els efectius per desenvolupar aquesta tasca i que per tant caldrà potenciar la feina que fan els voluntaris en aquest sentit.

Una quarantena de voluntaris formen part de l’ADF de Serra de Marina, que abasta 5 municipis de la comarca entre els quals hi consta Mataró.

Fecha de publicación: 2011-03-08 13:34:03
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (717.33 MB | 03:03 minutos) Comentarios: 0

Mataró se suma al dia internacional de la dona

La igualtat entre homes i dones no és la mateixa en la seva vessant legal que a la realitat. Així ho ha assegurat la regidora de dona Anna Barrera en una entrevista a l’informatiu vespre en motiu de la commemoració demà, 8 de març, del dia internacional de la dona. Barrera afirma que les dones encara  a dia d’avui pateixen discriminació laboral, cobren sous per sota els mínims i els troben més obstacles per ocupar el què s’anomenen càrrecs de poder, llocs com a directives o executives.

Fecha de publicación: 2011-03-07 12:39:21
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.34 MB | 05:52 minutos) Comentarios: 0

Mataró té un dels 6 ambulatoris de Catalunya on es dispensa la píndola abortiva

Mataró té un dels sis ambulatoris de Catalunya on es dispensa la píndola abortiva, una píndola que poden prendre les noies i dones que volen avortar durant les 7 primeres setmanes d’embaràs. Una píndola fins ara només es dispensava als hospitals.  La directora d’atenció a la salut sexual i reproductiva al Barcelonès Nord i Maresme, Carme Coll, explica que tot i la eficàcia del fàrmac la demanda no ha estat especialment elevada en aquesta prova pilot,  ja que no s’ha fet propaganda del producte.

La píndola la poden prendre dones i noies de totes les edats i és indiferent la seva complexitat física. Coll assegura que són molts els avantatges de l’avortament farmacològic. El mètode és senzill i permet a les dones que la prenen oferir-les intimitat. Segons explica Coll, la píndola s’està començant a fer servir més que el mètode quirúrgic.

La sexòloga explica que ofereixen la píndola des que l’any passat al mes de març s’aprovés al Parlament Català la llei sexual i reproductiva. En alguns països del Nord d’Europa, avançats en aquesta matèria, ja fa molts anys que en fan ús.

Fecha de publicación: 2011-03-06 07:07:11
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.85 MB | 08:05 minutos) Comentarios: 0

La primera i única setmana blanca, un inconvenient per a les famílies

Els pares dels infants de les escoles mataronines veuen la setmana blanca com un inconvenient. Per manca de pressupost, només 9 de les 21 escoles públiques de la ciutat ofereixen aquests dies un casal, organitzat per les AMPES. Això vol dir que la majoria de pares i mares s’han hagut de buscar la vida per mantenir els nens ocupats durant aquesta setmana. Els avis són un dels recursos més habituals. N’hi ha hagut d’altres, però, que han hagut de demanar vacances a la feina.

Com dèiem, 9 de 21 AMPES han organitzat casals per suplir l’absència de classes d’aquesta setmana. Uns casals que acullen 300 nens i nenes i que costen a l’entorn dels 60 euros tot el dia, i dels 40 si només és fins l’hora de dinar. L’AMPA de l’escola Angeleta Ferrer és una de les que s’ha vist obligada a oferir aquest servei per resoldre les necessitats dels pares que no tenen on deixar els seus fills durant aquesta setmana. Una de les membres d’aquesta entitat Carme Barrio explica que la demanda de places per assistir al casal de l’escola durant la setmana blanca ha estat "molt més elevada del previst". L’organització esperava que hi assistissin una quarantena de nens i nenes i finalment han sol•licitat plaça gairebé una seixantena.

L’AMPA de l’escola Angeleta Ferrer rebrà una subvenció com ja passa amb altres edicions dels casals que s’organitzen durant el curs escolar. A diferència del que passa per exemple amb el casal d’estiu, en aquest cas l’ajuntament no fa cap aportació econòmica per manca de pressupost. L’ajut es rep de la Generalitat i l’ajuntament només ha fet d’intermediari per facilitar la feina a les Associacions de Pares i Mares. La regidora de joventut i dona, Ana Barrera, explica que l’administració catalana ha destinat 14.350 euros.

Els pares i mares, doncs, celebren que aquest sigui el primer i últim any en què es fa aquesta setmana blanca.

Fecha de publicación: 2011-02-28 08:55:32
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.07 MB | 09:03 minutos) Comentarios: 0

Les guarderies municipals compensen labsència de servei de la setmana blanca

Les escoles bressol municipals no oferiran el servei ordinari durant la setmana blanca, que comença aquest dilluns que ve. L’IME ha organitzat un servei extraordinari per a les famílies que ho necessitin. Els nou centres de l’ajuntament no obriran les seves portes arran de la sentència dictada pel Jutjat Social 1 de Mataró en relació al conflicte col•lectiu sobre el calendari escolar de les escoles bressol. Escoltem la presidenta de l’Intitut Municipal d’educació, Conxita Calvo.

El servei alternatiu i extraordinari per donar cobertura a les famílies que ho necessitin tindrà lloc des del dimarts 1 de març al divendres 4 de març. Les escoles obriran en el seu horari habitual i hi haurà entre 2 i 3 monitors, els que  habitualment realitzen el servei ordinari de menjador. Les famílies que necessitin aquest servei hauran de lliurar una sol•licitud a les oficines de l’IME el proper dilluns 28 de febrer, dia en què no hi haurà servei a les escoles, de 8 a 14 h. Aquelles famílies que no facin ús del servei extraordinari se’ls tornarà l’import corresponent als cinc dies d’escola i als que sí que portin els seus fills, se’ls hi tornarà l’import corresponent a un dia.

El conveni col•lectiu dels treballadors de les escoles bressols determina l’inici i el final del curs però deixa a decisió de l’administració municipal organitzar les festes i vacances compreses en aquest període. De tota manera el comitè d’empresa s’ha acollit en la interpretació “literal” del text del conveni que detalla que s’aplicaran els mateixos dies sense classe que els centres de primària, dictats per la Generalitat. Per això el jutge ha reconegut el dret dels docents de les escoles bressol municipals a fer vacances durant la setmana blanca, per la conselleria d’educació va establir aquesta setmana no lectiva per als centres d’infantil i primària. L’IME ha interposat ara un recurs perquè el fet que els professors de les escoles bressol tinguin la setmana blanca de festa representa que treballaran 5 hores menys de les que els hi pertoca.

Com que tot just s’ha conegut fa ben poc aquesta sentència judicial l’IME ha d’informar durant el dia d’avui a totes les famílies que portin els seus fills a les escoles bressol municipals que no poden garantir el funcionament dels centres durant aquesta setmana que ve. Les famílies han rebut una carta en mà de l’Institut quan vagin a recollir als nens i s’informarà telefònicament i a través de correu electrònic a tots aquells amb els quals no s’hagi pogut contactar.

Fecha de publicación: 2011-02-25 14:22:31
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.08 MB | 04:42 minutos) Comentarios: 0

Entrevista Hicham Bourisha

Els vents de canvi que bufen des de fa setmanes als països àrabs arriben al Marroc els darrers dies. El regne alauí viu les últimes jornades en mig de concentracions a les principals ciutats del país. Hicham Bouricha, col•laborador d’aquesta casa analitza amb els informatius de Mataró Ràdio la situació a la que s’enfronta el seu país d’origen.

Fecha de publicación: 2011-02-22 12:41:54
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.02 MB | 08:49 minutos) Comentarios: 0

LAssociació de Malalts dAlzhèimer col·labora amb la Fundació Maragall

6 estudiants d’enginyeria industrial de l’escola de disseny Elisava faran el seu treball de carrera basant-se en l’experiència que viuen al centre de dia de l’Associació de Familiars de malalts d’Alzhèimer de Mataró i el Maresme. L’objectiu d’aquests estudiants és dissenyar un espai que millori la qualitat de vida dels malalts i dels seus familiars, i per això aquest mes de febrer són al centre del carrer Carlemany, per veure de primera mà quines són les principals necessitats dels malalts en funció de l’estadi en què estigui l’enfermetat. La presència d’aquests joves és fruit del conveni signat entre l’Associació de familiars de malalts d’alzhèimer, la Fundació Maragall i l’Escola Elisava.

La col•laboració entre l’entitat maresmenca i la Fundació Maragall, però, no finalitza aquí. Quan es va fer el rodatge de la pel•lícula “Bicicleta, Cullera, Poma”, algunes de les imatges (que per cert no apareixen a la versió definitiva del film) es van enregistrar al centre del carrer Carlemany. Ara, el proper 14 d’abril, aquest documental protagonitzat per l’ex president Pasqual Maragall es projectarà al teatre Monumental emmarcat en la programació estable de cinema. La presidenta de l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzhèimer, Ascensió Miró, explica que a més de la projecció, s’està preparant una xerrada prèvia sobre aquesta malaltia.

La recaptació que s’aconsegueixi amb la projecció de “Bicicleta, cullera, poma”, anirà destinada a l’Associació de Familiars de Malalts d’Alzhèimer.

Fecha de publicación: 2011-02-09 10:18:31
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (544.36 MB | 02:19 minutos) Comentarios: 0

Les persones afectades pel càncer reclamen normalitat

Avui es commemora el dia mundial de la lluita contra el càncer. Aquest any el lema de la jornada és ‘diguem a les coses pel seu nom. No és una llarga i penosa malaltia...és càncer’. Amb aquesta reivindicació les persones afectades per aquesta malaltia reclamen que es doni normalitat a aquest mal que afecta milers de persones cada any.

Fecha de publicación: 2011-02-04 10:48:43
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (629.16 MB | 02:41 minutos) Comentarios: 0

Detingut un empresari mataroní

Els Mossos dEsquadra detenen, lamo i un encarregat de CMN, una empresa de components nàutics situada al carrer Pablo Iglesias, al Polígon Industrial del Pla d’en Boet. Segons publica l’ACN, l’Agència Catalana de Notícies, haurien intentat amagar que un treballador sense contracte havia perdut una mà per culpa dun accident laboral. La víctima d’aquest accident laboral relata el tracte que va rebre de l’empresari i de l’encarregat de la fàbrica.

Fecha de publicación: 2011-01-30 08:14:19
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (564.19 MB | 02:24 minutos) Comentarios: 0

Mataró recupera els Tres Tombs, després dun any sense la celebració

La confraria de la parròquia de Sant Josep organitza aquest any els Tres Tombs, després que l’any passat la Junta de la Germandat Antiga de Sant Antoni Abat cancel•lés la celebració per la baixa participació i el deslluïment de la festa. Jaume Brofeu, un dels membres de l’organització d’aquest any, afirma que s’han marcat com a objectiu reviure aquesta tradició i actualitzar-la als nostres dies. Brofeu explica que la Societat Protectora d’Animals del Maresme, l’SPAM, també col•laborarà portant alguns dels animals que tenen en acollida.

Les celebracions començaran el proper dissabte amb la missa a la Parròquia de Sant Josep en honor al patró dels animals, Sant Antoni Abat. Brofeu explica que es podran escoltar també els tradicionals goigs de Sant Antoni Abat que han estat musicats en aquest cas per Genís Mayola.

Brofeu explica que diumenge serà el punt fort de la festa. A les 12 del migdia sortiran els Tres Tombs del Parc Central i en acabar el recorreguts tots els animals que es portin podran ser beneïts.

Les activitats de diumenge estaran amenitzades per l’Esplai Olla de Grills i el grup mataroní La Coixinera. Recordem que també donaran el seu recolzament l’entitat Caixa Laietana, l’hípica Equus Aventura i l’agrupament escolta Antoni Comas

Per cert que, diumenge 30 de gener, entre les 11 i les 15 hores quedaran tallats al trànsit: el carrer del Parc a l’alçada del carrer de Sant Elies, la Muralla del Tigre, el carrer de Sant Josep,el tram de la Riera comprès entre els carrers de Sant Josep i d’Argentona i el tram del carrer d’Argentona comprès entre la Riera i la Muralla del Tigre, pel recorregut dels Tres Tombs.

Fecha de publicación: 2011-01-27 10:50:44
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (494.3 MB | 02:06 minutos) Comentarios: 0

Mataró Ràdio se suma a la celebració del patró dels periodistes

Els mitjans de comunicació locals són els que han d’explicar què passa a cadascun dels municipis on es troben. És el que ha afirmat aquest migdia el director general de ComRàdio, Francesc Triola, durant el programa especial que commemora el dia de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes i que s’ha emès per 150 emissores locals de tot Catalunya, entre les quals Mataró Ràdio. Durant la seva intervenció Triola ha destacat l’abnegació amb què treballen molts mitjans locals. En aquest sentit, el director general de Com Ràdio ha afirmat que han de ser les emissores locals les que expliquin què passa als municipis, perquè treballen la realitat que les envolta amb proximitat. A més a més, afegeix que les emissores locals són una cantera de nous talents i a diferència del que passa als grans mitjans de comunicació, és més fàcil poder entrar en aquesta xarxa i obrir la porta per participar-hi. Al final d’aquest programa especial que s’ha fet des del col•legi de periodistes de Catalunya i que ha conduit el director i presentador del magazine El Dia a la COM, Jordi Duran s’ha llegit un manifest a favor del paper de la ràdio municipal com a servei públic de qualitat. Lactriu Àngels Bassas ha llegit aquest manifest, elaborat conjuntament amb les emissores municipals i els seus professionals. Per cert que relacionat amb Mataró Ràdio, el diari Ara en la seva edició d’ahir diumenge, va col•locar el programa Com Llevar-se d’Ivan Llensa i David Gelonch, produït per aquesta casa i que s’emet a través de Com Ràdio per tot Catalunya com a un dels 4 productes radiofònics que escullen els catalans per despertar-se cada matí. L’entreteniment i les trucades dels oients són els protagonistes d’aquest espai que es fa des de fa més de 4 anys i que va néixer a patri de “El despertador de Mataró Ràdio”. Entre les trucades dels oients es barregen els que a les 5 del matí ja s’han llevat per anar a treballar amb els que encara no han anat a dormir. El rotatiu el situa al costat dels magazines despertadors de Rac105, que condueix el també mataroní Vador Lladó, el de Ràdio Flaixbac de Carles Pérez i el recentment estrenat matinal de icatfm que condueix Jordi Tenas.

Fecha de publicación: 2011-01-24 13:21:20
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (858.8 MB | 03:39 minutos) Comentarios: 0

Onada de fred amb les temperatures més baixes de lhivern

Onada de fred a tot Catalunya. Des d’aquesta nit, durant el dia d’avui i sobretot durant el cap de setmana s’espera una baixada de les temperatures més que destacada. Per tant tanquem aquesta deixant enrere l’hivern suau que estàvem vivint fins al moment. El meteoròleg del Consell Comarcal del Maresme, Quim Serra, va explicar en una entrevista a l’informatiu vespre que la baixada correspon a una normalització de la situació meteorològica i que tot i les temperatures extremes dels propers dos dies, de cara a principis de la setmana que ve hi haurà una estabilització. Com dèiem de cara als inicis de la propera setmana, des de dilluns, les temperatures no seran tant extremes, de tota manera, Serra apunta que a les nits es viurà més fred que en els darrers dies. El meteoròleg destaca que els termòmetres assoliran les xifres més baixes del què portem d’hivern.Tot i que la comarca notarà en els propers dies un descens notable de les temperatures, no hi haurà lloc per a les precipitacions. Segons afirma el meteoròleg del Consell Comarcal les precipitacions que puguin caure només tindran lloc mar endins i per tant descarta per complert la possibilitat que nevi al litoral maresmenc. La previsió és que es recuperin una mica les temperatures de cara a mitjans de la setmana que ve.

Fecha de publicación: 2011-01-20 13:39:24
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1001.95 MB | 04:16 minutos) Comentarios: 0

El 50% dels diagnòstics de grip correspon a la variant "A"

L’hospital de Mataró atén 200 casos de grip durant les festes de Nadal, una malaltia que ha tingut una especial incidència entre els nens. El cap d’urgències del centre hospitalari, Manel Daza, apunta que tal com s’ha produït en altres hospitals catalans, més de la meitat dels casos diagnosticats aquest any han estat de grip A. Daza assenyala que aquest augment de casos diagnosticats de grip ha col•lapsat les urgències i s’han incrementat els temps d’espera. El cap d’urgències de l’hospital de Mataró explica que davant d’una epidèmia de grip com aquesta, on els casos augmenten com ho ha fet durant aquestes festes, el col•lapse és habitual, però, de tota manera apunta que aquest any el temps de diagnosi de la malaltia ha estat més ràpid perquè a diferència del que va passar l’any anterior, els especialistes ja coneixien la incidència del virus de la grip A. Tot i que el diagnòstic de casos de grip ha de començar a disminuir, Manel Daza fa una crida als ciutadans perquè vagin als Centres d’Assistència Primària si tenen símptomes que es puguin relacionar amb la grip i no saturar, així, les urgències hospitalàries.

Fecha de publicación: 2011-01-19 13:11:43
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (640.69 MB | 02:44 minutos) Comentarios: 0

Lajuntament demana el tancament del Centre de menors La Ribera, a lHavana

L’alcalde demana el tancament del Centre d’acollida de menors La Ribera a l’Havana. Joan Antoni Baron ha enviat una carta al conseller de Benestar Social i Família Josep Lluís Cleries per sol•licitar que aquest servei cessi la seva activitat per evitar els episodis conflictius que s’hi han generat. Des de l’ajuntament asseguren que han volgut assumir responsabilitats en l’atenció a la infància i l’adolescència però s’han vist obligats a prioritzar la convivència de la ciutat. Baron detalla alguns dels episodis que s’han produït des de l’obertura d’aquest centre, el gener del 2009, que segons explica lluny de desaparèixer han anat en augment. L’alcalde destaca baralles, amenaces als veïns i fins i tot batalles campals que han portat a l’administració mataronina a sol•licitar-ne el tancament. Un centre que tal i com detalla Baron depèn de la Direcció General dAtenció a la Infància i lAdolescència (DGAIA) de la Generalitat de Catalunya. L’alcalde reconeix que per part de l’administració competent s’ha intentat posar solució al conflicte però destaca que les mesures que s’han pres han estat insuficients i que per això s’han vist obligats a demanar el tancament. Una petició a la generalitat que precisament coincideix en el temps amb un canvi de govern català i per tant en un canvi de nom a la conselleria. El cap del grup municipal de CiU, Joan Mora, ha intercedit en aquesta qüestió i s’ha posat en contacte avui mateix amb el conseller Cleries, del seu mateix color polític, el qual reconeix que està compromès en trobar una solució a la situació.D’altra banda Mora ha assegurat que de moment no es pot posar data a l’actuació de la conselleria perquè com dèiem s’acaba de produir un canvi de responsabilitats al govern. De tota manera el cap del grup municipal de CiU detalla que el conseller ha assegurat que intentarà resoldre el tema amb la màxima celeritat possible.

Fecha de publicación: 2011-01-11 13:25:31
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.28 MB | 05:35 minutos) Comentarios: 0

clara girona

Fecha de publicación: 2010-12-03 13:55:18
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (220.64 MB | 00:56 minutos) Comentarios: 0

operació sortida entrevista

Fecha de publicación: 2010-12-03 11:59:09
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.76 MB | 07:41 minutos) Comentarios: 0

Mataró registra 40 nous casos de SIDA cada any

L’Hospital de Mataró detecta cada any 40 nous casos de pacients infectats pel VIH. D’aquests, el 75% són per via de contagi heterosexual. Tot i que el nombre de noves infeccions sha estabilitzat, últimament se nha detectat un repunt entre els gais i la població nouvinguda. Ho ha explicat als micròfons de Mataró Ràdio el metge adjunt del servei de medicina interna de l’Hospital de Mataró, Lluís Force, en motiu del dia mundial de la lluita contra la SIDA.

Fecha de publicación: 2010-12-01 14:58:22
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1002.23 MB | 04:16 minutos) Comentarios: 0

Els musulmans mataronins han celebrat avui la tradicional Festa del xai

Els musulmans mataronins han celebrat avui la tradicional Festa del xai. Un any més per commemorar lofrena dun xai a Abraham segons la religió islàmica, símbol de la solidaritat i de la obediència total a Alà. Les pregàries s’han dut a terme de bon matí a les mesquites de Rocafonda, Pla den Boet i Carrasco i Formiguera. Un dels membres de l’associació cultural Al OIuahda, Hicham Bourisha explica que la cita d’avui és una crida a la hospitalitat no només als fidels de l’islam sinó al conjunt de la població.
Un any més els musulmans escenifiquen des de primera hora del matí aquesta celebració de la generositat sacrificant un xai i compartint aquest dia amb les seves famílies.
Aquest  any la celebració ds’ha desenvolupat amb la col•laboració de la unió d’aasociacions islàmiques de Catalunya. Amb aquesta entitat s’ha organitzat un sacrifici conjunt  en què amb 150 euros es feia la comanda del ritual d’acord amb les lleis de l’islam però també amb les de Catalunya i les de l’estat espanyol. Després de la celebració del Ramadà la festa del xai la festa del xai és una de les més destacades del calendari musulmà i tot i la crisi econòmica, continua comprant-se lanimal protagonista, mantenint aquesta important tradició.

Fecha de publicación: 2010-11-16 19:28:51
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (509.91 MB | 02:10 minutos) Comentarios: 0

El personal de neteja de l’Hospital de Mataró haurà de tenir una categoria laboral superior

El personal de neteja de l’Hospital de Mataró haurà de tenir una categoria laboral superior. Així ho dicta el tribunal superior de justícia de Catalunya, que confirma les sentències dictades ara fa un any pels jutjats socials 1 i 2 de Mataró. Fins ara, i segons explica el col•lectiu Ronda, les netejadores de l’Hospital tenien la categoria més baixa de les tres contemplades al conveni de Neteja d’Edificis i Locals de Catalunya. Ara, en canvi, veuran augmentada la seva categoria i se’ls haurà de reconèixer la formació especialitzada de les treballadores, que també tindran dret a percebre les diferències salarials corresponents. Anna Huertos és advocada del Col•lectiu Ronda.
Aquestes sentències afectaran també a altres centres hospitalaris que tinguin externalitzat el servei de neteja. Huertos reconeix que no serà de manera automàtica però sí que la interpretació d’aquestes resolucions es pot fer extensiva en els casos en què, com en una de les sentències, la treballadora es faci càrrec de la neteja d’espais com la Unitat de Cures Intensives, que requereix uns coneixements especialitzats i per tant, cal que es reconeguin en una categoria superior.
A més, l’advocada del col•lectiu Ronda destaca també que les sentències fan un pas endavant en la vessant del gènere. És a dir, típicament els llocs de treball de neteja els acostumen a assumir dones, però en el mateix sector els homes tenen qualificacions superiors. En aquest sentit, si veuen augmentada la seva categoria laboral representa un pas més en la igualtat dels drets laborals.
Recordem que en les demandes es reclamava el dret de les treballadores a que se’ls reconegui la categoria professional de "peó especialista" degut a que la tasca que fan dins lHospital és una tasca que requereix duna especialització i duna major formació.

Fecha de publicación: 2010-11-08 20:18:29
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (751.36 MB | 03:12 minutos) Comentarios: 0

La mesquita clausurada a Cerdanyola reobre amb els permisos al Pla d’en Boet

Mataró soluciona el conflicte de la mesquita, que va tancar a Cerdanyola, amb la ubicació de la mesquita a la zona industrial. Lantic local era una acadèmia densenyament que es feia servir doratori de manera irregular. Ara aquesta associació, a qui van clausurar el local que feien servir com a mesquita al carrer Montcada, obre ara un centre de culte al Pla d’en Boet que compleix totes les condicions legals. Recordem que al mes de febrer l’ajuntament va decretar la clausura i el cessament de l’ús del local situat al carrer Montcada perquè era utilitzat com a mesquita per a la comunitat àrab sense tenir llicència de centre de culte. El regidor de nova ciutadania Carlos Fernandez explica que l’entitat ocupa aquest local, ara sí, complint la llei de centres de culte i amb la llicència d’activitat, a diferència del què havia passat amb l’anterior local.
Segons va explicar el consistori fa uns mesos, un cop en marxa l’activitat els veïns havien denunciat que de matinada es reunien fins a 300 persones al local de Cerdanyola que tenia un aforament màxim de 70. En aquest sentit Fernandez assegura que l’ajuntament ha acompanyat l’associació en els tràmits per aconseguir instal•lar-se legalment a un local i els han recomanat donar-se a conèixer entre els veïns dels entorns per aconseguir una bona convivència.
La nau, de 450 metres quadrats, és al polígon de Pla den Boet. Els responsables de la mesquita han assegurat que el canvi és positiu perquè ara sajusten a la normativa i eviten conflictes socials amb l’entorn. El president de la mesquita Yunus, Basory Diaby, assegura que en aquest nou espai s’hi troben fins i tot millor que en l’anterior i que hi acaben assistint més fidels.
Al mes de febrer, amb la clausura, es va donar a conèixer que els veïns havien denunciat que de matinada es reunien fins a 300 persones al local que té un aforament màxim de 70. Diaby assegura que l’associació de moment no ha rebut cap notificació en aquest sentit. A més afegeix que alguns no volien mostrar els papers de la denúncia i altres eren partidaris que seguissin al barri. Des del 2002 a Mataró un reglament obliga a instal•lar els centres de culte fora del perímetre urbà, en concret a les zones industrials.

Fecha de publicación: 2010-10-31 14:38:46
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1012.64 MB | 04:19 minutos) Comentarios: 0

L’SPAM espera la decisió del jutge per saber què pot fer amb els gossos que van acabar amb la vida de dos indigents

L’SPAM, la societat Protectora d’Animals està a l’espera de la decisió del jutge per saber què pot fer amb els gossos que dissabte van acabar amb la vida de dos indigents en una zona de barraques del carrer Galícia. Després del sinistre els responsables de la gossera municipal s’han fet càrrec dels 23 animals que hi havia. L’SPAM ja havia alertat de la presència d’aquesta manada de gossos. La seva directora, Sílvia Serra explica que els més agressius es troben ara en quarentena a l’espera del que decideixi el jutge perquè són proves que pertanyen a un procés judicial. Després de l’accident de dissabte, l’SPAM es troba col•lapsat amb un munt de gossos, alguns d’ells molt agressius i amb molta por dels humans. Una situació que és difícil d’afrontar, perquè encara no saben si es podrà reconduir la situació d’alguns d’aquests animals. El més lamentable, segons Serra, és que hi havia un procés obert per poder retirar els gossos a la parella ara morta. Estaven a l’espera d’un darrer procediment hi ha hagut de passar aquesta desgràcia per poder-ho fer. En tot cas es mostra satisfeta de poder donar unes condicions de vida millor als gossos. Els veïns de la zona ja havien alertat de la presència dels gossos i també les males condicions en què es trobaven, que convivien amb els sense sostre en una de les barraques, i també que els dos indigents els maltractaven. Els mossos d’esquadra ja han donat la investigació per tancada i descarten cap baralla prèvia entre les dues víctimes i també la intervenció d’una tercera persona. La vintena de gossos que van atacar els dos indigents es trobaven en un engabiat rudimentari i per causes que es desconeixen es van escapar i van atacar la parella. Un dels gossos ha estat trobat mort al lloc dels fets, possiblement abatut pels mateixos agents de policia ja que l’animal tenia una actitud agressiva. De moment es desconeix la identitat dels dos morts, tot i que sembla que la dona tenia uns 55 anys i l’home prop de 60. Les barraques on es van localitzar els dos cossos estan situades en una zona propera entre l’autopista del Maresme i la deixalleria de Mataró, a tocar del carrer Galícia.

Fecha de publicación: 2010-10-25 16:45:55
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.02 MB | 04:28 minutos) Comentarios: 0

El Maresme ha de portar la brossa orgànica a Tarragona perquè la planta de compostatge de Granollers encara no ha entrat en funcionament

El Maresme ha de portar la brossa orgànica a Tarragona perquè la planta de compostatge de Granollers encara no ha entrat en funcionament, tot i que va ser inaugurada fa un any. Fins el mes de juny la fracció orgànica de la comarca s’enviava a l’Ecoparc de Montcada i Reixac. Ara, però, aquesta planta també tracta la fracció orgànica de tota l’àrea metropolitana i la del Maresme ja no hi té cabuda. És per això que ha calgut buscar una solució temporal i l’única planta disponible que s’ha trobat ha estat la de Botarell, al Baix Camp. Aquesta planta està situada a 158 quilòmetres de Mataró i això ha encarit, òbviament, el cost del transport. Tot i això, Salesa explica que els ajuntaments no han de pagar més diners perquè s’ha arribat a un acord d’intercanvi amb la planta de Botarell: allà tracten l’orgànica del Maresme; i a la planta incineradora de Mataró es tracta part del seu rebuig.
Encara no hi ha data per l’entrada en funcionament de la planta de Granollers. Tot i això, tampoc no podrà absorbir tota la fracció orgànica de la comarca. La planta de la capital del Vallès Oriental està preparada per tractar 40mil tones de totes dues comarques i, només al Maresme, se’n generen prop de 30mil. Aquest error de previsió ha fet que, des del consorci de tractament de residus s’estiguin plantejant habilitar part de la planta mataronina per tractar la part de la fracció orgànica del Maresme que no pugui portar-se a Granollers.

Fecha de publicación: 2010-10-19 16:21:58
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (785.95 MB | 03:21 minutos) Comentarios: 0

UGT: "Aquesta reforma ens encadena"

Encadenats contra la reforma laboral. És el que han fet aquest matí els liders sindicals de la UGT a Mataró, davant del Consell Comarcal. Els líders del sindicat socialista denuncien que la reforma laboral és una agressió contra els treballadors i els pensionistes i animen tothom a participar a la vaga del proper 29. Amb crits com “aquesta reforma és un atracament” o “no volem tornar als anys 40” els sindicalistes clamen que la culpa no és dels més desprotegits.  Asseguren que la reforma laboral, que va entrar en vigor el passat més de juny, va en contra dels interessos dels treballadors, pensionistes i aturats. És per això, que aquest matí els líders del sindicat s’han encadenat davant del Consell Comarcal, per evitar que aquesta reforma continuï tirant endavant.  Lluís Torrents és el secretari general de l’UGT al Maresme
Des del sindicat asseguren que la nova reforma laboral, contràriament al que afirma el govern espanyol de Jose Luiis Rodriguez Zapatero, no és positiva, tal i com afirmen. Segons Torrents, amb aquesta reforma, les baixes laborals de pocs dies poden ser motiu d’acomiadament. El secretari general d’aquesta organització al Maresme, apunta que no farà augmentar l’ocupació, ni ajudarà a convertir els treballadors temporals en treballadors fixes.
Lluis Torrents es mostra convençut de l’èxit de la vaga i considera que podran aturar la reforma aprovada pel govern de Zapatero. El líder sindical compara l’actual situació amb les que es van produir en anteriors convocatòries de vaga general, on les lluites sindicals van tenir repercussions en les reformes. 
Una acció on han participat Jordi Comallonga, secretari d’organització de la UGT a Catalunya, Oscar Riu, secretari General de l’UGT al Vallés Oriental, i Miguel Angel Escobar, secretari de Comunicació i Premsa de la UGT de Catalunya i que s’ha desconvocat una hora després sense que s’hagin proguit incidències.

Fecha de publicación: 2010-09-23 17:37:27
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.28 MB | 05:34 minutos) Comentarios: 0

Mataró compta amb una de les poques piscines dels entorns lliure de clor

Mataró compta amb una de les poques piscines dels entorns lliure de clor. Un cas excepcional el del centre esportiu Fitness Factory que ha optat per purificar l’aigua amb un sistema alternatiu de raigs ultraviolats.
Una instal•lació que funciona a la capital del Maresme des de mitjans del 2009 i que segons el director tècnic del centre, Fede Roig, pren més sentit que mai arran de l’estudi que rebel•la els efectes perjudicials que pot provocar aquest element químic i que ha vist la llum avui. La investigació que ha analitzat els efectes genotòxics en 49  adults sans després de practicar natació durant 40 minuts en una  piscina d’aquestes característiques determina que nedar en piscines cobertes tractades amb clor pot  causar mutacions genètiques de lADN, a més d’alteracions respiratòries.  De tota manera, els investigadors assenyalen explícitament que la natació té "impactes positius per a la salut", i que aquests efectes serien majors mitjançant la reducció dels nivells dels subproductes de desinfecció utilitzats en les piscines. Aquesta reducció es pot aconseguir aplicant mesures com dutxar-se abans de nedar, utilitzar gorra de bany, evitar orinar a les piscines  i fer un manteniment adequat. Escoltem el director tècnic de Fitness Factory, Fede Roig.
Roig assegura que el centre mataroní es va decidir per un sistema alternatiu de purificació d’aigua perquè ja havien sentit a parlar dels efectes negatius que el clor provocava a les piscines i sobretot a les tancades, com és el cas del Fitness Factory. Afeccions com l’asma, la rinitis, la otitis o problemes cardiorespiratòris són algunes de les malalties que el centre mataroní volia evitar amb la implantació d’aquest sistema.
El sistema de purificació escollit pel centre esportiu mataroní neutralitza els bacteris de l’aigua a través dels raig ultraviolats. Segons Roig  la foto il•luminació elimina un 99 per cent dels organismes nocius. De tota manera, els únics que no desapareixen son els que hi ha entre l’aigua i l’aire que cal eliminar-los amb un altre element químic: el brom.
Segons explica el director tècnic de Fitness Factory són molts els usuaris que ja han detectat els beneficis d’una piscina purificada amb raigs ultraviolats. Roig assegura que els efectes positius es detecten sobretot en els nens més petits i en els nadons perquè banyant-se en una aigua sense clor acostumen a detectar-se menys casos d’otitis.
El cost d’un sistema de purificació de l’aigua alternatiu al clor és substancialment  més elevat. A banda de les despeses habituals de la instal•lació d’una piscina cal sumar-li una inversió d’uns 90 mil euros més, en el cas del sistema dels raig ultra violats.

Fecha de publicación: 2010-09-13 19:15:04
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.12 MB | 04:54 minutos) Comentarios: 0

inici de curs

La normalitat marca el retorn a les aules en el curs del canvi de calendari i la digitalització de les aules. Tot i això, l’adaptació de les aules digitals amb el projecte Educat 1x1 del Departament d’Educació no s’ha pogut dur a terme encara a tots els centres per manca de pressupost i material. L’Institut Alexandre Satorras és un dels que s’ha trobat en aquesta situació i ha hagut de començar les classes amb llibres en paper.

Fecha de publicación: 2010-09-07 19:24:20
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.39 MB | 10:25 minutos) Comentarios: 0

Depressió postvacacional

L’anomenada depressió post-vacacional no és una malaltia. Així ho assegura el Dr.Baron, psiquiatra de l’Hospital de Mataró. Aquest especialista reconeix, però, que el fet de tornar a la feina sovint genera ansietat. Una ansietat, tristesa i malestar que es poden agreujar sobretot en temps de crisi com l’actual perquè, en molts casos, s’hi suma la incertesa que pot provocar la possibilitat de perdre la feina.

Clara Sànchez ha conversat amb el Dr.Baron

Fecha de publicación: 2010-08-31 15:18:06
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.51 MB | 06:37 minutos) Comentarios: 0

El president de lAV de Cerdanyola creu que Cerdanyola es pot convertir en un ghetto

El barri de Cerdanyola s’acabarà convertint en un guetto de la ciutat de Mataró, sinó ho és ja. Són declaracions del president de l’Associació de Veïns de Cerdanyola, Juan Sánchez, que lamenta el desinterès del govern local sobretot per la situació de deixadesa que l’associació denuncia a la zona del Turó, un espai situat just a sota dels Garrofers. <br>Són pràcticament dues dècades de reivindicacions per tal que el govern de la ciutat posi fil a l’agulla en les seves promeses de netejar i adequar el Turó de Cerdanyola, que ara mateix presenta un estat lamentable.<br>A banda de la problemàtica a nivell higiènic, Sánchez també denuncia la creixent inseguretat de la zona. Segons explica el president de l’Associació de Veïns, les bandes del barri han convertit el Turó en un lloc perillós. <br>Juan Sánchez explica que per enèsima vegada tornaran a portar el tema al ple municipal, però es mostra pessimista i no espera cap resposta positiva per part d’un govern que qualifica de passiu i deixat amb els temes que afecten Cerdanyola.

Fecha de publicación: 2010-08-27 19:14:04
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.14 MB | 04:59 minutos) Comentarios: 0

Mataró té un miler dhabitants més


122.932 és el nombre d’habitants que Mataró registrava l’1 de gener del 2009. Respecte l’any 2008, la població a Mataró ha augmentat en més d’un miler de persones. Per primera vegada en 10 anys, el creixement de població estrangera ha estat menor al de població autòctona. El creixement d’aquest miler més de mataronins, el 57 per cent s’atribueix a naixements i la resta, un 43 per cent, a persones que han arribat d’altres punts del planeta. Des de feia molts anys, com a mínim 10, el creixement de població total es podia atribuir al creixement de població estrangera. En aquest any 2009, en canvi, el creixement total respon en més gran part al creixement natural, és a dir als naixements, que no pas a l’arribada de població estrangera.
A data 1 de gener del 2009 la xifra de persones estrangeres empadronades ascendia a 21mil, que representa un 17 per cent del total de la població. La població estrangera es troba sobretot concentrada a Cerdanyola, on hi habita un 34 per cent, a Rocafonda un 18 per cent i a l’Eixample un 14 per cent. La regidora de serveis centrals, Montse Lopez, explica que a la ciutat hi ha més de 100 nacionalitats diferents tot i que predomina la marroquina que amb 8250 habitants empadronats representa un 6’70 per cent del total de la població de la ciutat i un 39 per cent de la població estrangera.
Pel que fa als naixements, la xifra és el 2009 destacada, 1569,  tot i que en comparació a la xifra rècord del 2008, representa un menor creixement. En comparació a l’any anterior s’han produït 160 naixements menys. I si fem referència als índex de fills per dona, en aquest 2009 es xifra en 1’6. Per barris Cirera, la Llàntia, el Palau Escorxador i Rocafonda son els que registren una taxa més elevada en els darrers 5 anys.
Per últim destaquem un parell de dades més, d’una banda l’augment en un 11 per cent de les defuncions. El nombre més elevat dels darrers 10 anys, amb l’excepció del 2005. Una xifra de defuncions que s’ajusta als nivells d’envelliment de la població tot i que millora l’esperança de vida.
L’esperança de vida és de 82 anys pel conjunt de la població, pels homes de 78 anys i per les dones 85 anys.
Finalment i com a dada curiosa, en el 2009 els noms més posats de nen han estat per aquest ordre: Marc, Adam, Eric, Ryan i Adrian i per les nenes: Martina, Paula, Lucía, Laia i Júlia.

Fecha de publicación: 2010-07-16 19:36:48
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.22 MB | 05:21 minutos) Comentarios: 0

El Port de Mataró es compromet a seguir col·laborant en els transvassaments de sorra

Els treballs per regenerar les platges del Maresme donen avui el seu tret de sortida. Unes obres es fan per garantir la presència de sorra al litoral maresmenc després que el passat mes de març un fort temporal deixés sense bona part de la seva sorra les costes de Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar i Montgat. El Port de Mataró hi participa per primera vegada amb 400 mil euros conjuntament amb la Generalitat, que hi destina 500 mil euros. A més de l’aportació del Ministeri de Mediambient que representa un 60 per cent de la inversió total. Tot i que el Port està obligat per conveni, és la primera vegada que col•labora en aquestes feines i ara pren el compromís de participar-hi anualment.  El gerent del Consorci del Port de Mataró, Joan Bellavista, explica que fins ara no shavia invertit en la regeneració de les platges del Baix Maresme perquè quan es va fer la primera operació, lany 2005, es va detectar posidònia fossilitzada a la zona dextracció i es va comprovar que la sorra que s’abocava a la platja no era ladequada. Tot i això, Bellavista ha assegurat que amb el mig milió deuros que sestà invertit aquest any el Port compleix amb les seves obligacions i posa el comptador a zero. Diu que es tracta dun un transvasament acumulat de sorres finançat amb tots els fons disponibles del Port de Mataró que shavien de destinar a la regeneració de platges en els últims cinc anys.
Bellavista assegura que durant els pròxims anys la inversió ja sexecutarà anualment per no deixar desatesa la platja de Cabrera de Mar, que subica immediatament a ponent del Port i, per tant, té una erosió major. La sorra, per tant, no sextraurà dels fons marí, sinó de les platges de Mataró, situades a llevant del Port i que, per tant, no estan tan afectades per lerosió. Bellavista ha reconegut que els ports són part del problema de lerosió de la costa i que també han de ser part de la solució. El gerent, però, no ha volgut carregar amb tota la responsabilitat i assegura que hi ha altres fenòmens que afecten lestat de la costa. En aquest sentit, Bellavista ha apuntat al dèficit de sorra provocat per la canalització de les rieres i per la urbanització dels camps, lerosió que provoca la via del tren i la manca de sorra provinent de la Tordera.
El gerent del Consorci, però, ha anunciat que els pròxims transvasaments es faran amb camions i per carretera perquè lefecte de la draga es perjudicial pels fòssils de posidònia de la zona.
Ja explicàvem que el Ministeri de Medi ambient aporta 1,3 milions. Una xifra que representa el 60 per cent del total del pressupost. El cap de la delegació de costes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí a Catalunya, Javier Uzcanga explica que el temporal d’aquest hivern ha estat una situació excepcional que ha conduït a recórrer a solucions d’urgència. D’altra banda, Uzcanga destaca que està demostrat que el sistema de construcció d’espigons no funciona com una filosofia general i a llarg i mitjà termini acaba comportant molts problemes. A més afegeix que és una tècnica molt cara i que, a més, se’n deriven els costos del manteniment. De tota manera el cap de la delegació de costes del Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí a Catalunya afegeix que al litoral de Barcelona s’hi reunien totes les condicions per poder construir-los.
Una draga ha començat a abocar sorra del fons marí a la platja de Cabrera de Mar. En total es dipositaran 120 mil metres cúbics per compensar els efectes del temporal del mes de març, que va fer desaparèixer un tram de la platja. Tot i això, lalcalde de Cabrera, Joan Vilà, veu amb recel lactuació que executen conjuntament el Ministeri de Medi Ambient, la Generalitat i el Port de Mataró. Lalcalde diu que es una despesa inútil de diners perquè no hi ha cap actuació paral•lela per garantir que la sorra suportarà un nou temporal. Aquesta visió és compartida per la resta dalcaldes de la zona que també veuran arribar la draga a les seves costes en les pròximes setmanes, coincidint amb la temporada de bany.
D’altra banda, lalcalde de la veïna població de Premià de Mar, Miquel Buch, ha reconegut que sha vist obligat a rebutjar part de la sorra que shavia dabocar al municipi per evitar que es tanquin algunes platges. No sé quin dels dos despropòsits és més gran, ha reconegut Buch. Lalcalde premianenc també ha fet una crida al diàleg entre administracions per trobar una solució definitiva a la manca de sorra.
La draga recorrerà després les platges de Premià de Mar (50.000 m³), Vilassar de Mar (100.000 m³) i Montgat (100.000 m³). Els treballs serviran per compensar els efectes del temporal del mes de març, que va deixar sense platja alguns trams de la costa. Tot i això, els alcaldes veuen amb recel aquesta actuació, que es ve repetint de manera pràcticament anual des de lany 2006, amb una important inversió pública.

Fecha de publicación: 2010-07-08 20:11:12
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.99 MB | 08:41 minutos) Comentarios: 0

La llibertat a debat a la Tercera jornada Valors

La intervenció del sociòleg Lluís Sáez es va centrar sobretot en l’error de concebre la llibertat com la satisfacció total dels desitjos individuals i el perill de convertir-nos en esclaus dels nostres propis desitjos.
En segon lloc va prendre la paraula la catedràtica dÈtica Victòria Camps que va destacar que un dels grans reptes ètics que té plantejat la societat occidental és com fer servir la llibertat correctament i saber trobar els límits propis. A més Camps va fer referència a la necessitat de normes i de regulació.
El filòsof i músic Bernat Dedéu va seguir el fil de les exposicions i va apuntar que la llibertat a dia d’avui no resulta un problema . Cadascú com a individu pot fer el què vol. El problema és segons Dedéu que necessitem unes formes de subjecció fins que no aprenguem a limitar-nos a nosaltres mateixos.
El torn d’exposicions el va tancar el professor dESADE Raimon Ribera que va parlar del compromís com una cessió de part de la nostra llibertat. En aquest sentit Ribera qüestiona perquè cedim llibertat si representa un sacrifici i planteja que precisament és el que permet canviar el món i reconfigurar-nos a nosaltres mateixos.

Fecha de publicación: 2010-05-25 17:14:34
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (11.75 MB | 51:18 minutos) Comentarios: 0

Els professors dautoescola agredits demanen mesures més contundents

Que les agressions als professors de les autoescoles siguin jutjades com un atemptat contra un funcionari exercint la seva feina, i no pas com una mera falta d’agressió. Aquesta és la voluntat de la delegació de Barcelona de la DGT, expressada pel seu cap provincial, Adrià Puigpelat, durant la visita oficial a les noves pistes per a pràctiques i exàmens de conduir del Passeig de Marina.
Puigpelat ha explicat que en el cas de Barcelona esperaran la decisió que es prengui a nivell estatal, en relació a la possibilitat de no fer públics els resultats dels exàmens just després de l’avaluació pràctica. La intenció d’aquesta mesura, que ja s’aplica a Sevilla, és evitar els episodis d’agressions, insults i amenaces que pateixen alguns professors.
Mataró no es podia permetre el luxe de perdre una instal•lació com les pistes per a pràctiques i exàmens de conduir. Ho ha dit l’alcalde, Joan Antoni Baron, durant aquesta visita oficial. Ha emmarcat la voluntat del govern municipal en l’afany d’exercir de capital de comarca.
Les noves instal•lacions, que estan situades entre el Passeig de Marina, la via del tren i el complex industrial Procter and Gamble, estan gestionades per l’Associació de Centres de Formació Viària de Mataró, societat constituïda en el si de la Federació d’Autoescoles de Barcelona. Les obres han costat uns 800.000 euros.

Fecha de publicación: 2010-05-14 14:07:02
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (689.91 MB | 02:56 minutos) Comentarios: 0

Augmenten en un 20% els delictes durant el 2009

Pugen els delictes un 21% durant el 2009, una tendència atribuïda a la crisi. La memòria de via pública constata que shan acomplert el 80% dels compromisos però que els robatoris a linterior de vehicles segueixen sent una assignatura pendent. Durant lany passat se’n van produir 2mil 300. Han pujat, per tant, un 45% respecte el 2008. Tot i que s’han practicat 125 detencions per aquest tipus de delictes, encara hi ha molta feina fer en aquest camp. D’altra banda, també han augmentat en un 43% els robatoris amb forca i, els atracaments, un 31%. Tot i això, el regidor de Via Pública, Francesc Melero, assegura que durant el primer trimestre de 2010 s’ha estancat aquest augment delictiu.

L’activitat en matèria de seguretat ciutadana, ha augmentat en un 30% i les detencions practicades per la policia local han augmentat un 7,5%. Conjuntament amb els Mossos d’Esquadra, s’han practicat 1165 detencions, un 5% més que el 2008. Els serveis policials han augmentat més d’un 15% a Peramàs Esmandies, a Cerdanyola Sud, al Centre, al Palau-Escorxador i a Rocafonda. Francesc Melero, però, descarta que l’assimilació entre inseguretat i immigració que predica el PP sigui certa i ha acusat els populars de fer demagògia per guanyar vots.

Han pujat també les actes per incompliment de l’ordenança de civisme. Se n’han aixecat pràcticament un miler, un 80% de les quals han estat per consum d’alcohol a la via pública. El que sí que ha augmentat, i ho ha fet en un 19%, ha estat el nombre de cotxes retirats per la grua. Joan Soler, cap de servei de l’àrea de Via Pública, nega que aquest augment es pugui atribuir a una activitat extraordinària.

La memòria de Via Pública també evidencia que els accidents de trànsit al casc urbà s’han reduït en un 0,5%. No hi ha hagut cap víctima mortal i un 22% menys de ferits greus.  Durant el 2009 la policia local ha realitzat pràcticament 1500 controls de trànsit i més de 2800 controls d’alcoholèmia.

Fecha de publicación: 2010-04-29 08:35:31
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (922.92 MB | 03:56 minutos) Comentarios: 0

Les associacions de nouvinguts de Mataró rebutgen la moció del PP

Les associacions de nouvinguts de Mataró rebutgen frontalment la moció del PP de denunciar els immigrants il•legals. Consideren que s’atempta contra les llibertats i malmet la lluita per la convivència i la cohesió social. L’associació Al-oujahda és un exemple. El seu representant Hicham Bouricha  assegura que La moció feta pel Partit Popular que pretén denunciar els immigrants en situació irregular és inacceptable i atempta contra les llibertats individuals de cadascú. A més afegeix que propostes com la que ha presentat el PP, fan mal bé la lluita per la convivència i la cohesió social a la ciutat. Bouricha creu que el PP s’equivoca promovent aquesta moció a l’ajuntament i es mostra convençut que actituds com aquesta són perjudicials per Mataró i només comportaran problemes i enfrontaments.
A la moció del PP, el partit reclama que es denunciï davant la policia els immigrants que estiguin empadronats i siguin il•legals. En aquest sentit, el representant de Al-oujahda i Forjadores de la vida es pregunta com se li poden negar els drets més bàsics a les persones.
En aquest mateix sentit s’han pronunciat des de l’Associació rio de la Plata Mataró Maresme que congrega els argentins que resideixen a la ciutat i la comarca. La seva presidenta Clàudia Gralla creu que la moció és una injustícia perquè invadeix els drets dels immigrants. A més afirma que cal respectar la llei de protecció de dades, sobretot per part de l’administració. Gralla apunta que és una incoherència que rebutgin els recursos humans que poden representar les persones de fora quan, segons la presidenta de l’associació Rio de la Plata, recorda que hi havia vacants per feines que els ciutadans d’aquí no volien fer. A més afegeix que caldria haver pensat quina regulació es portaria a terme.
Des de Forjadores de la Vida, una de les seves activistes Gisela Vila assegura que la posada en marxa de la mesura que proposa el grup municipal del PP només generaria conflictes. Vila defensa que aquesta no és la solució per la regulació dels immigrants i per tant s’hauria de cercar una altra més justa. Vila també destaca que les persones immigrants normalment marxen del seu país de procedència per motius econòmics i per tant s’hauria de tenir més en compte a les persones d’aquest col•lectiu. La solució que planteja Vila és donar més informació i orientació als immigrants, per tal que un cop es trobin aquí sàpiguen on s’han de dirigir i que hi poden fer. I que d’altra banda, també els hi donin la possibilitat de poder-se empadronar.

Fecha de publicación: 2010-04-21 13:53:05
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.45 MB | 06:19 minutos) Comentarios: 0

Mataronins afectats pel núvol de cendra

La penetració del núvol de cendra volcànica en lespai aeri espanyol ha obligat Aena a tancar al trànsit aeri els aeroports de Barcelona, Girona, Reus, Sabadell i de Lleida-Alguaire, i també shan tancat set aeroports del nord de lEstat com són el dAstúries, Santander, Bilbao, Sant Sebastià, Vitòria, Pamplona i Logronyo, des de dos quarts de nou i fins a les quatre de la tarda daquest diumenge. La mesura ha estat presa en coordinació amb lorganisme europeu que coordina el trànsit aeri, Eurocontrol, ja que el núvol cendrós no permet sobrevolar per sota dels 35.000 peus daltura. Aena recomana als passatgers que no acudeixin a aquests aeroports i consultin lestat dels vols amb les companyies aèries.

Abans del seu tancament, laeroport del Prat ja havia cancel•lat aquest diumenge 193 vols -98 de sortida i 95 darribada- a causa del núvol de pols i cendra emès pel volcà islandès, que està afectant les operacions de diversos aeroports del centre i nord dEuropa. Laeroport tenia programats per aquest diumenge un total de 728 vols, dels quals 360 són de sortida i 368, darribada.

Laeroport de Girona també havia anul•lat a primera hora daquest matí i abans que sanunciés el seu tancament un total de 77 vols -44 de sortida i 43 darribada-. Laeroport tenia programats 111 vols per aquest diumenge -56 de sortida i 55 darribada-. I laeroport de Reus ha cancel•lat 16 vols -8 de sortida i 8 darribada-, del total de 18 que té programats -9 de sortida i 9 més darribada-

Daltra banda, els vols previstos per aquest diumenge operats per Vueling i Ryanair des de laeroport de Lleida-Alguaire amb origen o destí París, Milà i Frankfurt també han estat cancel•lats. Així mateix, els vols de Vueling previstos des de laeroport de Lleida-Alguaire amb origen o destí Palma de Mallorca també shan anul•lat.

Fecha de publicación: 2010-04-18 13:05:16
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.4 MB | 06:07 minutos) Comentarios: 0

La palma en crisi

La venda de palmes i palmons nota els efectes de la crisi. Segons els venedors consultats pels informatius de Mataró Ràdio aquest any la mala situació econòmica perjudica la venda. Es percep que la gent es pren la compra d’una manera més tranquil•la i que serà a ultima hora quan adquireixen la palma. Manel Blanc i Sonia Leresma expliquen que la davallada ve des de fa un parell d’anys enrere i veu avenir que aquest any la crisi passarà factura.
Una opinió més positiva, la d’una altra venedora, Cristina Consola que assegura que costa que la crisi no repercuteixi a les vendes ja que diu que la tradició de les palmes és un cop a l’any. A més és del parer que tenen uns preus relativament assequibles i no excessivament alts, per tant les padrines s’engresquen a regalar-les. Alguns dels venedor no són gaire optimistes i pensen que aquest costum està en perill d’extinció per què cada cop hi ha menys gent que el practica i que es nota que cada any sofreix una davallada important, com es el cas de Manel Blanc.
Els preus van variant depenent de la mida, la decoració i l’esforç artesanal. Les palmes petites i de solapa varien entre els dos i quatre euros, després en la gamma de les palmes i palmons oscil•len entre els 9 euros els mitjans i 35 els més grans, que poden arribar als 3 metres d’alt.
Les palmes i els palmons es diferencien per aquell qui el duu. El palmó és mes allargat i esterilitzat, adient per que el dugui el nen i la palma és més curta i més treballada per que la llueixi la nena.  S’adapten a l’edat i la vestimenta de l’infant que i és per això que tenen la mida i la decoració en relació a qui la porta. A més, poden estar decorades amb bombons, caramels o llaços de colors.

Fecha de publicación: 2010-03-28 12:57:51
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.56 MB | 11:10 minutos) Comentarios: 0

95% de seguiment de la vaga dautopistes, segons CCOO

95% de seguiment de la vaga dels treballadors de les autopistes, durant aquesta primera jornada. El treballadors dambdues concessionàries han convocat dues jornades de vaga per reclamar millores en el conveni laboral. Laturada ha començat a les sis daquesta tarda i sallargarà fins a les nou del vespre, i es reprendrà de deu de la nit fins a la una de la matinada. Per a aquest dissabte, i haurà una aturada entre deu del matí i una del migdia. Les autopistes afectades són lAP-7, lAP-2, la C-33 i la C-32. Escoltem el secretari general de la secció Sindical de CCOO al Grup Abertis.
Els peatges de les concessionàries Acesa i Aucat ha començat, a partir de tres quarts de sis de la tarda, a aixecar les barreres per evitar el col•lapse a les autopistes catalanes. El director general dAucat, Josep Lluís Giménez, ha dit aquest divendres al matí que aixecaran barreres durant els terminis de vaga convocats pels sindicats per evitar col•lapses a les autopistes durant loperació sortida de Setmana Santa. Josep Lluís Giménez ho ha dit en una entrevista a RAC 1, on ha assegurat que aquesta mesura suposarà entre 350.000 i 500.000 euros menys de recaptació.

Fecha de publicación: 2010-03-26 19:48:54
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.95 MB | 08:31 minutos) Comentarios: 0

LSPAM denuncia que la mala gestió dels ajuntaments fa col•lapsar les instal•lacions

La gossera de Mataró denuncia que la mala gestió dels ajuntaments fa col•lapsar les instal•lacions. Aquest emplaçament de la capital del Maresme és al límit del col•lapse. Any rere any, amb larribada de la primavera, centenars de cadells de gat i gos omplen el refugi i la SPAM culpa de la situació els ajuntaments, ja que no destinen recursos econòmics a aturar la situació. Actualment, 31 municipis de làrea metropolitana de Barcelona inverteixen 800 mil euros en el manteniment de la gossera que, segons la SPAM sestan malgastant.
A més, la presidenta de la protectora danimals, Silvia Serra, reclama als ajuntaments que sapliquin sancions per no identificar els animals de companyia. Des de la SPAM expliquen que més de la meitat dels gossos que es recullen shan perdut i que és difícil tornar-los al seu propietari perquè no duen el xip identificatiu. Es queden als refugis de per vida perquè no se sap qui és el seu propietari, es lamenta.
Una altra de les mesures per les quals aposta la protectora de Mataró és la subvenció de les esterilitzacions de gats i gossos per aturar les cadellades incontrolades que col•lapsen cada any les instal•lacions de la gossera. Lentrada massiva de cadells que es virà en les pròximes setmanes fa entendre que no es treballa en prevenció, assegura Serra.

Fecha de publicación: 2010-03-25 19:51:45
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (745.45 MB | 03:10 minutos) Comentarios: 0

demanda terra verda

El jutjat contenciós administratiu admet a tràmit un recurs presentat pel col•lectiu Terra Verda contra l’atorgament de la llicència que permetia obrir un macroprostíbul a la ciutat. Denuncien que sha incomplert el decret de 2002 de la Generalitat.

Fecha de publicación: 2010-03-23 15:46:13
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (609.19 MB | 02:35 minutos) Comentarios: 0

Retorn a la normalitat

La ciutat torna a la normalitat després del temporal d’ahir. De totes maneres segueix activat en fase d’alerta el Pla Especial d’emergències per les plaques de gel que hi ha encara a les zones altes de la ciutat i alguns carrers tallats a la Cornisa.Pel perill d’ones i  ventades també està tancat el passeig marítim a la zona de ponent, entre la Laia l’arquera i el Cargol.

Rodalies ha reestablert ja la circulació en el tram de la línia R1 entre Molins i Maçanet que passa per Mataró. Això si, en una única via en la circulació al tram Vilassar – Mataró. De tota manera es manté el dispositiu preventiu d’autobusos per si fos necessari activar el servei alternatiu per carretera. A la resta del servei de Rodalies es presta el servei habitual en tren encara que s’estan produint retards.

Segons ha informat el servei de meteorologia del Consell Comarcal del Maresme, han quedat desactivades les alertes per pluja, per neu i per vent. En canvi es manté activa lalerta per fort onatge fins a les 24 hores davui, dimarts 9 de març. A més, per aquesta matinada es preveuen glaçades en alguns indrets de la comarca.

Fecha de publicación: 2010-03-09 17:43:41
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (4.14 MB | 18:04 minutos) Comentarios: 0

Fase demergència

La comarca del Maresme es troba en alerta tot el dia d’avui davant la previsió de neu, vent, pluja i onatge. Pel que fa a la neu, el servei de meteorologia del Consell Comarcal  ha informat que la previsió apunta neu abundant que anirà baixant fins als 100m. A aquesta alerta, safegeix una altra per forts vents que puntualment poden arribar a superar els 80 km/h. A més a més de pluja i vent, risc també de fortes onades, que poden superar els 3 metres. Una situació que també s’allargarà fins la mitjanit.

L’ajuntament eleva a fase d’emergència el pla bàsic d’emergències activat aquest migdia davant la forta nevada que està caient a aquesta hora. Els accessos a les urbanitzacions només estan oberts pels veïns i, per evitar col•lapses, es recomana no accedir a indrets com Can Bruguera si no és estrictament necessari. D’altra banda, l’ajuntament ha tancat els sistemes de reg per evitar la formació de gel i s’han tancat els accessos al parc central i a l’espigó de la platja del Callao. La Creu Roja obrirà l’alberg d’acollida per a persones sense sostre situat al carrer Energia.

52 carreteres catalanes estan afectades, en aquests moments, pel temporal de neu, 4 d’elles resten completament tallades. Més de 20.000 alumnes es veuen afectats pel temporal, que ha provocat la suspensió de moltes rutes de transport escolar.

Pel que fa a la xarxa viària, la C32 continua tallada al trànsit entre Calella i Palafolls. Protecció Civil demana a la ciutadania que no circuli per la xarxa viària catalana, especialment a l’AP7 en sentit nord, per garantir la seva seguretat i per tal d’evitar el col•lapse i recorda que continua tallada la Jonquera, en tots dos sentits.

Fecha de publicación: 2010-03-08 20:49:19
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (3.52 MB | 15:21 minutos) Comentarios: 0

El Consorci Sanitari, condemnat a readmetre una treballadora

El consorci sanitari del Maresme, condemnat a readmetre a una metgessa que havia estat acomiadada per acollir-se a una excedència per maternitat. En aquest cas, la metgessa havia demanat un permís d’excedència per maternitat que va voler prorrogar en tenir el segon fill. Per un defecte formal, el consorci va entendre que la dona s’acollia a la baixa voluntària, i la va acomiadar. Ara, el jutge condemna a l’Hospital a readmetre a aquesta treballadora.
El col•lectiu Ronda denuncia que no és un fet aïllat i que el consorci sanitari del Maresme està portant a terme una política d’acomiadaments injustificats. Tot i això, ladvocada Anna Huertos reconeix que és la primera vegada que és obligat per sentència judicial a readmetre un treballador. Huertos també assegura que, tot i que la protecció legal és àmplia en casos de baixes i excedències per maternitat, i reduccions de jornada, actualment encara és molt habitual trobar-se en casos com el d’aquesta metgessa.

Fecha de publicación: 2010-03-03 16:07:24
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (546.47 MB | 02:19 minutos) Comentarios: 0

L’ajuntament tanca l’oratori il•legal al barri de Cerdanyola

L’ajuntament tanca l’oratori il•legal del carrer Montcada, al barri de Cerdanyola. L’espai, gestionat per l’Associació cultural Sabusire, tenia llicència d’activitat d’acadèmia d’ensenyament de la cultura africana però era utilitzat 5 vegades al dia com a mesquita, sense tenir llicència de centre de culte. També s’ha obert un expedient sancionador al local del costat perquè s’estaven fent obres sense permís per connectar els dos espais.

Fecha de publicación: 2010-03-01 15:52:18
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (650.95 MB | 02:46 minutos) Comentarios: 0

Història clínica compartida

419 hospitals catalans comparteixen pràcticament 15 milions d’informes clínics de 7 milions de persones. Les històries compartides són un projecte de la Fundació TIC Salut, instal•lada a Mataró i encarregada d’aplicar les noves tecnologies al camp de la salut.

Fecha de publicación: 2010-02-28 14:33:21
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.43 MB | 06:15 minutos) Comentarios: 0

Construeixen un macroprostíbul al polígon de les hortes

Mataró tindrà aviat dos bordells de grans dimensions, segons informa ACN, l’Agència Catalana de Notícies. Els dos edificis reuniran quasi un centenar dhabitacions. Recupera aquí lentrevista a la regidora de llicències de lajuntament, Alícia Romero

Fecha de publicación: 2010-02-13 08:52:29
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (714.38 MB | 03:02 minutos) Comentarios: 0

L’empresa mataronina de moda infantil “Bóboli” doblarà la seva xarxa de franquícies, i pretén obrir 12 botigues a lany

Mataró té una taxa d’atur que s’apropa al 20%. Tot i la mala situació econòmica, de vegades es troben oasis enmig del desert. És el cas de Bòboli, que segueix apostant per la internacionalització i obre una dotzena noves franquícies arreu del món

Fecha de publicación: 2010-02-09 11:07:26
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (606.09 MB | 02:35 minutos) Comentarios: 0

L´Hospital de Mataró detecta un miler de casos de càncer durant el 2009

El Consorci Sanitari del Maresme va detectar 916 casos de càncer durant el 2009. Els tumors més freqüents són els digestius, mama i pulmó.

Fecha de publicación: 2010-02-04 08:16:44
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (6.78 MB | 29:37 minutos) Comentarios: 0

Les famílies de les dues adolescents recorren la sentència

<!-- /* Style Definitions */ p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal {mso-style-parent:""; margin:0cm; margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:CA;} @page Section1 {size:612.0pt 792.0pt; margin:70.85pt 3.0cm 70.85pt 3.0cm; mso-header-margin:36.0pt; mso-footer-margin:36.0pt; mso-paper-source:0;} div.Section1 {page:Section1;} -->

Les famílies de les dues noies presumptament violades per un professor de ball, recorreran la sentència del jutge. L’Audiència de Barcelona va absoldre l’acusat al·legant que les relacions sexuals van ser consentides.

Fecha de publicación: 2010-01-28 13:30:32
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (426.09 MB | 01:49 minutos) Comentarios: 0

Ampliar l’horari nocturn dels trens i recuperar combois semidirectes a la línia 1 de rodalies

Alguns dels objectius que es marca la direcció general de Transports de la Generalitat després del traspàs de la xarxa de ferrocarrils. RENFE i Generalitat ja han constituït lòrgan que guiarà el traspàs i que s encarregarà de planificar i implementar millores a la xarxa.

 

Fecha de publicación: 2010-01-27 13:23:30
Calidad del audio: 48khz, bitrate: 320
Descargar podcast (7.5 MB | 03:16 minutos) Comentarios: 0

Mataró ha superat ja els 123mil habitants, i un 17% són de nacionalitat estrangera. Tot i així, el nombre d’empadronaments d’immigrants ha baixat en un 50% respecte el 2008

Durant el 2009, 713 persones, un 54% dels potencials participants, han pres part dels circuits d’acollida, l’única iniciativa que es fa exclusivament per als estrangers.

Fecha de publicación: 2010-01-22 13:41:19
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.08 MB | 04:42 minutos) Comentarios: 0

Era falsa. Lamenaça de bomba que ha obligat a desallotjar els Jutjats i entorns aquest matí no era certa

Una trucada pocs minuts després de les 11 del matí ha alertat de la possible col·locació dun explosiu dins daquests jutjats, a la plaça Tomás Valiente. Davant el risc dexplosió els Mossos dEsquadra i la Policia Local han acordonat la zona i han desallotjat més de 200 persones durant més duna hora i mitja

Fecha de publicación: 2010-01-14 07:41:06
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.04 MB | 08:55 minutos) Comentarios: 0

Accident laboral mortal aquest matí a Mataró

Un treballador d´un edifici en construcció del carrer Núñez de Balboa ha caigut des del primer pis de l´obra.

 

Recupera la notícia dels Informatius de Mataró Ràdio amb una entrevista de balanç de la sinistralitat laboral el 2009 amb el responsable de salut laboral de la federació de la contrucció de Comissions Obreres, Alfredo Bienzobas

 

 

Fecha de publicación: 2010-01-08 14:40:36
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (2.32 MB | 10:08 minutos) Comentarios: 0

Nova onada de fred a Mataró, a partir d’avui es poden les temperatures poden baixar fins els 4 graus sota 0

 

 

Lajuntament ha activat el pla especial per aquestes situacions i ha tancat el reg de larbrat públic. A partir davui, i fins diumenge, està obert lalberg municipal per a persones sense sostre que gestiona Creu Roja al carrer Energia

 

Fecha de publicación: 2010-01-07 09:56:11
Calidad del audio: 16khz, bitrate: 32
Descargar podcast (1.5 MB | 06:32 minutos) Comentarios: 0